“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Uw vordering zeker stellen met beslag

Als een klant niet betaalt, kunt u uw vordering veiligstellen door het leggen van beslag. Er komt een eenvoudiger systeem voor de berekening van de beslagvrije voet, ook voor de fiscale afstemming. Wat betekent dit voor u als ondernemer?

Een ondernemer of particulier die zijn verplichtingen niet kan nakomen, krijgt na betalingsherinneringen en aanmaningen vroeg of laat waarschijnlijk te maken met een schuldeiser die beslag legt. U kunt als schuldeiser bijvoorbeeld beslag leggen op:

  • het loon;
  • een bankrekening; of
  • een huis.

Bekijk eerst goed of beslag zinvol is. Voordat u hoge (deurwaarders)-kosten maakt, is het raadzaam om een soort ‘haalbaarheidsonderzoek’ te doen. Is er iets dat zich leent voor beslag? En ligt daar nog geen beslag op? Houd er rekening mee dat er een rechtszaak moet volgen op een beslag. Denk er ook aan dat u niet alle kosten op de schuldenaar kunt verhalen. Bovendien moet u rekening houden met het gezegde: ‘Van een kale kip kun je niet plukken’.

Het spreekt voor zich dat ook na een beslag de schuldenaar in de kosten van levensonderhoud moet kunnen voorzien. Om dit te realiseren, kent de wet de zogeheten ‘beslagvrije voet’. De beslagvrije voet is dat deel van het inkomen waarop geen beslag mogelijk is.

In het huidige systeem wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de (persoonlijke) omstandigheden van de schuldenaar. Daarvoor is het nodig dat de schuldenaar informatie verstrekt aan de schuldeiser of deurwaarder om de voor hem geldende beslagvrije voet vast te stellen. Schuldenaren zijn zich vaak onvoldoende bewust van het belang hieraan mee te werken. Het gevolg is dat in veel gevallen de beslagvrije voet (in eerste instantie) te laag wordt vastgesteld. Hierdoor kunnen schuldenaren onbedoeld nog verder in de problemen komen.

De staatssecretaris van Sociale Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer de nadere uitwerking van een nieuw vereenvoudigd systeem voor de vaststelling van de beslagvrije voet gepresenteerd. De staatssecretaris wil de wetgeving rondom de vereenvoudiging van de beslagvrije voet in 2016 aan de Tweede Kamer aanbieden. Het moet een eenvoudig en transparant systeem worden.

Er wordt gedacht aan een systeem dat uitgaat van één vast bedrag per leefsituatie. De hoogte van de beslagvrije voet moet met enkele, eenvoudig vast te stellen gegevens kunnen worden bepaald. Er komt een betere afstemming met de Belastingdienst om problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Er komt een duidelijke prikkel voor schuldenaren om hun financiële verplichtingen na te komen. Met individuele omstandigheden van schuldenaren wordt, afgezien van de leefsituatie, straks minder rekening gehouden. Minder maatwerk dus.

Bekijk eerst goed of beslag zinvol is. Houd er rekening mee dat er een rechtszaak moet volgen op een beslag en dat beslag leggen niet goedkoop is. De regels voor het berekenen van de beslagvrije voet worden eenvoudiger. Daardoor weten alle betrokkenen (zoals ook de fiscus) straks beter waar zij aan toe zijn.


Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl