“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Veel lezersvragen. Veel ondernemers met een eigen woning hebben wel een of meer werkruimtes. Denk maar aan een werkkamer waar de administratie wordt bijgewerkt of aan een garage of schuur voor de opslag van goederen. Veel zzp’ers beschikken vaak alleen maar over een werkruimte thuis en drijven van hieruit hun onderneming. De meestgestelde vraag is of hiervoor aftrek van de winst mogelijk is en zo ja, onder welke voorwaarden?
Stap 1. Om te beginnen is van belang of u uw woning als ondernemingsvermogen aanmerkt. Dit kan als meer dan 10% van uw woning zakelijk gebruikt wordt. Het gevolg is dat alle zakelijke kosten aftrekbaar zijn als ondernemingskosten. Voor het privéwoongenot moet u dan wel een percentage van de WOZ-waarde weer bij de winst tellen. Wat veel ondernemers afschrikt hiervoor te kiezen, is dat bij het einde van de onderneming eventuele boekwinst op de woning belast is. Gelet op de sterk gedaalde vastgoedprijzen is deze vrees niet helemaal terecht, want een boekverlies bij verkoop komt ook ten laste van de winst.
Stap 2, zelfstandig of niet? Bij woningen die niet tot het ondernemingsvermogen gerekend worden, is van belang of de werkruimte een zelfstandig onderdeel uitmaakt of niet. Richtlijn is dat de werkruimte dan over een aparte ingang moet beschikken en over eigen sanitair. Dit komt er eigenlijk op neer dat u de werkruimte ook aan een willekeurige derde zou kunnen verhuren. Voor de meeste woningen is dit niet het geval. In dat geval is het einde oefening en kunt u van al uw kosten helemaal niets ten laste van de winst brengen. Het begrip ‘werkruimte’ moet u breed zien. Ook een schuur, garage of tuin valt hieronder.
Is er wel sprake van een zelfstandige werkruimte, dan is er soms wel aftrek mogelijk. Deze is echter beperkt tot 4% van de WOZ-waarde van het betreffende deel van de woning. Daarnaast kunt u een evenredig deel van de kosten ten laste van de winst brengen die in een huursituatie ten laste van de huurder komen. Denk bijvoorbeeld aan energie- en verzekeringskosten. U heeft echter alleen recht op deze aftrek als u meer dan 70% van uw winst in of vanuit de werkruimte behaalt en 30% van de winst is toe te rekenen aan het werken in de werkruimte. Heeft u elders nog een werkruimte, zoals in uw winkel of kantoor, dan geldt als eis dat u ten minste 70% van uw inkomen in de werkruimte thuis moet verdienen.
Begint het u nu te duizelen, maak dan gebruik van een tool die de fiscus voor u online heeft gezet. Ga naar de site ( http://www.belastingdienst.nl ) en zoek op ‘werkruimte’. U vindt dan een tool waarmee u via een vragenlijst snel weet of u recht heeft op aftrek en zo ja, wat daar allemaal onder valt. Helaas zijn sommige inspecteurs niet van deze tool op de hoogte.
Wat is wijsheid? Uit het bovenstaande blijkt wel dat het van groot belang is om bij de start van uw onderneming bewust te kiezen om uw woning al dan niet als ondernemingsvermogen aan te rekenen. Of om uw werkruimte af te scheiden van het woondeel en te voorzien van een eigen ingang en sanitair. Besef dat deze keuze in beginsel vaststaat en u deze slechts in een zeer beperkt aantal gevallen kunt wijzigen.