“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Het wetsvoorstel ‘Beschikking geen loonheffingen’ (BGL) stelt voor om de ‘Verklaring arbeidsrelatie’ (VAR) te beëindigen en te vervangen. Maar meerdere partijen hebben kritiek op de BGL. Daarom heeft het kabinet aan een alternatief voor de VAR en de BGL gewerkt. Lees meer over dit alternatief.
Maakt u gebruik van zzp’ers? Dan bestaat de mogelijkheid dat de Belastingdienst de arbeidsverhouding achteraf aanmerkt als een (fictieve) dienstbetrekking. Daarom vraagt u nu aan uw opdrachtnemer een VAR-verklaring, zodat u kunt aantonen dat deze als zelfstandige werkt.
Nieuw alternatief
Staatssecretaris Wiebes heeft in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamerlaten weten dat ook de plannen voor de BGL van de baan zijn. Ook stelt hij het alternatief voor. Het kabinet heeft gewerkt aan dit alternatief voor de VAR en de BGL, in samenwerking onder meer VNO-NCW, zzp-organisaties en vakbonden.
De voordelen van het alternatief:
Het alternatief in het kort
Met het alternatief kunnen individuele opdrachtgevers of -nemers (of hun belangenorganisaties) overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. Zodat de fiscus een oordeel kan geven over de overeenkomst, op basis van bestaande wet- en regelgeving. Partijen ontlenen hieraan zekerheid omtrent de loonheffingen. Uiteraard geldt deze zekerheid alléén als de arbeid ook daadwerkelijk wordt verricht volgens die voorgelegde overeenkomst.
De Belastingdienst maakt de beoordeelde overeenkomsten (voor zover mogelijk) openbaar. Zodat andere opdrachtgevers en -nemers deze kunnen gebruiken. U hoeft dus geen loonheffingen in te houden en te betalen, zolang uw opdrachtnemer volgens zo’n overeenkomst werkt. Let op: de Belastingdienst oordeelt alleen over de plicht tot het afdragen of voldoen van loonheffingen. En dus niet over de fiscale kwalificatie van de inkomsten van de opdrachtnemer in de inkomstenbelasting.
Geen voor bezwaar vatbare beschikking
De staatssecretaris verwacht dat de beoordeling van een overeenkomst gemiddeld zes weken duurt. Een beoordeling wordt niet gegoten in een voor bezwaar vatbare beschikking. Formeel staat er dus geen bezwaar of beroep open. De Belastingdienst is wel gebonden aan een afgegeven instemming op een overeenkomst.
UWV volgt standpunt fiscus
Wordt er gewerkt met een door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomst? Dan hoeft er dus geen loonheffing afgedragen te worden. De opdrachtnemer maakt dan ook geen aansprak op een uitkering op grond van de werknemersverzekeringen. UWV volgt dus het standpunt van de Belastingdienst.
Maakt de opdrachtnemer aannemelijk dat er niet volgens de overeenkomst is gewerkt en hij toch verzekerd was voor de werknemersverzekeringen? Dan komt hij mogelijk toch in aanmerking voor een uitkering. In dat geval geeft UWV de informatie over u als opdrachtgever door aan de Belastingdienst. De mogelijkheid bestaat dat u daardoor een correctieverplichting of naheffingsaanslag ontvangst.
Uw (mede)verantwoordelijkheid
Met het wetsvoorstel BGL wilde het kabinet dat u als opdrachtgever ook verantwoordelijkheid draagt voor een juiste (fiscale) kwalificatie van de arbeidsrelatie. Dat is nog steeds het uitgangspunt. Wordt de arbeidsverhouding gekwalificeerd als een (fictieve) dienstbetrekking? Dan ontvangt u een correctieverplichting of een naheffingsaanslag voor de loonheffingen.
Daarmee wordt uw verantwoordelijkheid vergroot ten opzichte van de huidige situatie onder het VAR-systeem. Nu geldt immers (in het algemeen) een vrijwaring voor u als opdrachtgever, als uw opdrachtnemer een zogenaamde VAR-wuo (winst uit onderneming) of VAR-dga (inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van de eigen vennootschap) heeft.
VAR verdwijnt per 2016
Het alternatief voor de ‘Beschikking geen loonheffingen’ is inmiddels voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer en wordt naar verwachting ingevoerd op 1 januari 2016. Tot die tijd geldt de ‘Verklaring Arbeidsrelatie’. De staatssecretaris heeft het alternatief al verwerkt in een ‘nota van wijziging van het wetsvoorstel BGL’. Het is de bedoeling dat er in oktober van dit jaar veertig voorbeeldovereenkomsten op de website van de Belastingdienst staan. Zodat vrijwel alle opdrachtgevers en –nemers daarmee uit de voeten kunnen.