“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Foutje! Dit voorjaar nog was in het nieuws dat zowel particulieren die zelf hun aangifte indienen, als adviseurs die dit voor hun klanten doen, nog regelmatig fouten maken. Zo wordt er nog wel eens een aftrekpost vergeten of een verkeerde waarde voor de woning opgenomen. Wat dan?
Onherroepelijke aanslag. In beginsel kan zo’n fout nog worden hersteld totdat de definitieve aanslag over het betreffende jaar onherroepelijk is geworden. Dit is het moment waarop geen bezwaar meer kan worden gemaakt. Concreet gaat het dan om het verlopen van de periode van zes weken na de dagtekening op het aanslagbiljet.
Dat kan natuurlijk erg vervelend uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer u er te laat achterkomt dat u een aftrekpost bent vergeten op te voeren. Formeel gezien heeft u dan geen rechtsmiddelen meer om hiertegen in verweer te komen. Valt hier dan niets meer aan te doen?
Terugstorten. Jawel, om belastingplichtigen tegemoet te komen, kent de fiscus de mogelijkheid van een ambtshalve vermindering. Via een verzoek kunt u de inspecteur vragen alsnog rekening te houden met de eerder vergeten aftrekpost. Wanneer u uw verzoek goed onderbouwt, zal de fiscus de te veel geheven belasting alsnog terugstorten. Let op. U krijgt geen rente vergoed over deze teruggaaf. Betaalde u bij de aanslag al rente, dan krijgt u die deels terug bij een vermindering.
Bij het indienen van een verzoek om ambtshalve vermindering is het van belang allereerst goed te kijken naar de termijn. Deze bedraagt namelijk vijf jaar na het einde van het jaar waar de aanslag betrekking op heeft. Dit betekent dat u in 2015 nog kunt verzoeken om een vermindering over 2010. Uw verzoek moet dan uiterlijk op 31 december 2015 bij de fiscus binnen zijn.
Nieuwe of bestaande rechtspraak. Daarnaast zijn niet alle fouten een reden om een ambtshalve vermindering te verlenen. Wanneer er namelijk op basis van nieuwe rechtspraak of nieuw beleid een ander standpunt wordt geformuleerd, dan zal de fiscus een beroep hierop d.m.v. een ambtshalve vermindering niet honoreren. Tip. Reeds bestaande rechtspraak ten tijde van het indienen van de aangifte kan wél alsnog worden meegenomen. Zelfs wanneer u pas op een later moment hiermee bekend raakt.
Aanhouden bezwaar. Als er tijdens het indienen van de aangifte bekende rechtszaken lopen die een gunstig effect kunnen hebben, is het zaak uw rechten te behouden. Dit doet u door na het opleggen van de aanslag tijdig (binnen zes weken) bezwaar te maken. U kunt daarin verwijzen naar de lopende procedure. Zo zal de fiscus uw bezwaar in afwachting van de uitspraak aanhouden.
Bezwaar mogelijk. Voorheen was u afhankelijk van de welwillendheid van de fiscus. Wilde hij niet meewerken aan uw verzoek, dan kon u daartegen geen bezwaar aantekenen. Dit is sinds enkele jaren veranderd. U kunt tegen de beslissing om geen vermindering te verlenen bezwaar en beroep aantekenen. Zo dwingt u de fiscus alsnog de door u gewenste aanpassing door te voeren.