“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Belasting betalen is nooit leuk . Dus doet u dat het liefst zo laat mogelijk. Maar ook weer niet té laat, want anders riskeert u een boete. Wat zijn eigenlijk de regels en wat nu als u door een fout van een ander te laat betaalt? Krijgt u dan tóch een boete? Wat vindt de rechter hiervan?
U betaalt uw belasting op tijd als het geld vóór de dag waarop er betaald moet zijn op de rekening van de fiscus staat. Daarbij moet u rekening houden met weekenden en feestdagen, want op die dagen wordt het geld niet op de rekening van de Belastingdienst bijgeschreven. Verder moet u natuurlijk rekening houden met de verwerkingstijd van uw bank.
Wanneer is het té laat? Uitgangspunt is dat u bij te laat betalen een boete krijgt. Dit is alleen anders als er sprake is van afwezigheid van alle schuld, oftewel: avas. Dat een te late betaling niet uw schuld is, zult u hard moeten maken. Dat valt in de praktijk niet mee. U kunt best aanvoeren dat uw boekhouder altijd alle betalingen doet en dat deze ziek was, maar dan had u maar tijdig voor vervanging moeten zorgen. U weet als ondernemer immers dat er tijdig betaald moet worden en dat dat niet gebeurt als uw verantwoordelijke ziek is.
Betalen via de bank gaat gepaard met een bepaalde verwerkingstermijn. Hoeveel tijd uw bank nodig heeft voor het verwerken van uw opdracht, hangt er onder meer vanaf hoe u betaalt en welke bank u heeft. Betalingen tussen banken onderling kosten meer tijd dan betalingen via dezelfde bank. Ook gaan digitale betalingen sneller dan betalingen via een overschrijvingskaart. De meeste banken hebben op hun site staan hoe snel er verwerkt wordt. Houd dit in uw achterhoofd als u de fiscus moet betalen en hanteer een ruime marge.
Voor de betaling van btw en loonheffingen geldt er verder nog een coulancetermijn. Deze bedraagt zeven kalenderdagen. Betaalt u binnen deze periode, dan volgt er geen boete. Voorwaarde is wel dat u de vorige keer tijdig betaald heeft.
Wat vindt de rechter? De rechter heeft in het verleden al beslist dat u er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat u op tijd betaalt. U moet dus een ruime marge in acht nemen die zodanig is dat het risico van te laat betalen vrijwel nihil is. Zeker nu er een coulancetermijn is van een week, zal het echt een uitzondering zijn als een boete bij te late betaling in de prullenbak verdwijnt. Eén van de weinige voorbeelden waarbij dit wel gebeurde, was bij een overschrijving die ondanks een marge van 13 dagen toch te laat bij de fiscus werd bijgeschreven, Hof Arnhem, 01.02.2008 (GHARN:2008:BC3261) .
Los van het feit dat u een te late betaling die overduidelijk niet uw schuld is via bezwaar en beroep kunt aanvechten, kunt u natuurlijk ook verhaal halen bij uw bank. Helaas kan dit niet via het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, omdat dit instituut alleen klachten van particulieren behandelt. U zult dus zelf bij uw bank of diens directie aan de bel moeten trekken als een fout van uw bank u een boete heeft opgeleverd.