“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Zelfstandige of niet: de Uber-uitspraak

Zelfstandige … Volgens Uber zijn alle bij haar aangesloten chauffeurs zelfstandigen. De Uber-app zou slechts een platform bieden waar deze als zelfstandig ondernemers werkzame chauffeurs en potentiële klanten elkaar kunnen vinden. Zo staat het ook in de contracten: de chauffeur is niet in loondienst bij Uber en kan dus geen aanspraak maken op zaken als minimumloon of ontslagbescherming.

… of dienstverband? Vakbond FNV denkt daar heel anders over en vindt dat er wel sprake is van een (verkapt) dienstverband. De rechters zijn het hier mee eens en oordelen dat de rechtsverhouding tussen Uber en de bij haar aangesloten chauffeurs alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst in zich herbergt (ECLI:NL:RBAMS:2021:5029). Dit betekent dat alle chauffeurs – met terugwerkende kracht! – in loondienst zijn bij Uber en onder de algemeen verbindend verklaarde CAO Taxivervoer vallen.

Modern werkgeversgezag. Naast de kenmerken arbeid en loon, levert deze uitspraak vooral nieuwe gezichtspunten op over het kenmerk ‘(modern) werkgeversgezag’. Van werkgeversgezag kan volgens de rechters ook sprake zijn zonder dat er een leidinggevende aanwezig is of zonder dat er regelmatig instructies worden gegeven. De Uber-app heeft volgens de rechters ook deze disciplinerende en instruerende werking. Bovendien hebben de chauffeurs geen enkele invloed op het gebruikte algoritme dat chauffeurs aan klanten koppelt. Dit alles wordt gezien als een vorm van modern werkgeversgezag.

Grote consequenties. Blijkt een zelfstandige (achteraf) toch bij u in loondienst te zijn (geweest), dan heeft dit grote consequenties. Denk aan achterstallig salaris, vakantie- en/of ziekengeld, niet-betaalde sociale premies, pensioenbijdragen en belastingen of aan onrechtmatige beëindigingen. Het kan dan ook zeker geen kwaad om nog eens kritisch en met een moderne bril naar de gezagsverhouding tussen u en de door u ingeschakelde zelfstandigen te kijken. bron indicator

 

Ook zonder directe instructie of zonder dat een leidinggevende aanwezig is, kan er sprake zijn van werkgeversgezag. Ga na hoe dat in uw geval is.


Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl