“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Woning met voordeel verhuren aan uw kind

Studiekosten kind. Als kinderen gaan studeren, gaat dit gepaard met tal van kosten. Collegegeld, studiematerialen, kosten van levensonderhoud en niet te vergeten de huisvesting. Met name in de studentensteden bedragen alleen al die laatste kosten vele honderden euro’s per maand. Is hier wellicht iets aan te doen?

Verhuur woning

Als u als ouder de nodige financiële ruimte heeft, kunt u overwegen een woning te kopen voor uw zoon of dochter en deze aan hem of haar te verhuren. Tip.  Vooral als u anders toch opdraait voor de huisvestingskosten, is dit vaak een voordeligere optie. Met name omdat er recht bestaat op huurtoeslag. Zorg wel dat u altijd een reële huur aan uw kind berekent.

Voorwaarden huurtoeslag. Verhuurt u een woning of appartement aan uw kind, dan bestaat er in beginsel recht op huurtoeslag. Uw kind moet dan minstens 18 jaar oud zijn, een huurcontract hebben getekend en een woning hebben met eigen woon(slaap)kamer, keuken en wc. Ook moet uw kind ingeschreven staan op het betreffende adres en de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning, net als zijn of haar eventuele toeslagpartner.

Huur en leeftijd. Is uw kind niet ouder dan 22 jaar, dan mag de huur niet meer bedragen dan € 417,34. Is uw kind 23 jaar of ouder, dan geldt dat de maximale huur € 710,68 mag zijn. Het inkomen mag niet meer zijn dan € 22.400,- en met een eventuele toeslagpartner samen € 30.400,-. Eventueel ontvangen studiefinanciering telt daarbij niet mee. Tenslotte mag uw kind over maximaal € 30.000,- aan vermogen beschikken, samen met een toeslagpartner is dit maximaal € 60.000,-.

Hoeveel huurtoeslag?

Of uw kind huurtoeslag krijgt en hoeveel, hangt af van de huurprijs, zijn inkomen, zijn leeftijd en woonsituatie.

Voorbeeld.Uw zoon is 20 jaar en studeert. Hij heeft een bijbaantje dat jaarlijks € 6.000,- oplevert. U koopt een appartement van € 150.000,- en verhuurt hem dit voor € 400,- per maand. De huurtoeslag bedraagt dan € 2.100,- per jaar. Uw zoon is aan woonlasten dus € 400,- x 12 -/- € 2.100,- = € 2.700,- per jaar kwijt, ofwel € 225,- per maand.

Minder belasting box 3

En bij u als verhuurder? De huur is bij u niet belast, maar de woning is wel belast in box 3. Afhankelijk van de omvang van uw vermogen betaalt u maximaal 1,614% over de waarde van de woning. Daarbij mag u een correctie aanbrengen vanwege de verhuurde staat. In bovenstaand voorbeeld bedraagt de waarde in box 3 daarom niet € 150.000,- maar slechts € 93.000,-. U betaalt er dus maximaal € 93.000,- x 1,614% = € 1.501,- aan belasting over, terwijl u € 4.800,- aan huur ontvangt. Een nettorendement dus van 2,2%.

Terugschenken. Drukt de huur nog te veel op het budget, overweeg in dat geval niet de huur te verlagen, maar schenk de huur dan liever geheel of gedeeltelijk terug. Zodoende blijft de maximale huurtoeslag behouden en bovendien betaalt uw kind pas boven € 5.363,- (2018) schenkbelasting. Zorg dat u de schenking altijd apart houdt van de huurbetaling, dus ga bijvoorbeeld niet verrekenen.

Als u een woning koopt en deze verhuurt aan uw kind, bestaat er in beginsel recht op huurtoeslag. U moet een reële huur vragen. Zijn de maandlasten voor uw kind dan toch nog te hoog, schenk de huur dan geheel of deels terug in plaats van de huur te verlagen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl