“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Wijzigingen jeugd-LIV en lage-inkomensvoordeel 2020

Werknemers met een laag loon? Als u werknemers in dienst heeft met een laag loon, heeft u wellicht recht op een speciale tegemoetkoming in de loonkosten: het lage-inkomensvoordeel (LIV). Dat geldt ook voor jongeren, waarvoor u een tegemoetkoming in de vorm van het jeugd-LIV kunt krijgen. Deze regelingen gaan op 1 januari 2020 veranderen. Wat betekent dit voor u?

Wanneer recht op het LIV?

Voor het recht op LIV is met name van belang dat uw werknemer niet meer verdient dan 125% van het wettelijk minimumloon (WML). Voor werknemers die tussen de 100 en 110% van het WML verdienen, is de tegemoetkoming het hoogst, namelijk € 1,01 per verloond uur met een maximum van € 2.000 per werknemer per jaar.

2019. Voor 2019 moet het uurloon dan liggen tussen € 10,05 en € 11,07. Voor werknemers met een uurloon van € 11,08 tot en met € 12,58 is de tegemoetkoming de helft, oftewel: € 0,51 per verloond uur met een maximum van € 1.000 per jaar.

Let op. Behalve dat de werknemer niet meer dan de genoemde bedragen mag verdienen, is van belang dat hij ook minstens 1.248 verloonde uren per jaar heeft. Bij minder uren vervalt de tegemoetkoming.

Wat moet u ervoor doen? Dat betekent dat wanneer u recht heeft op de tegemoetkoming, u deze bedragen automatisch krijgt uitbetaald. Voorwaarde is wel dat uw loonaangiften kloppen, want hierop wordt het recht op de tegemoetkoming gebaseerd. U ontvangt de tegemoetkoming ongeveer half september van het jaar dat volgt op het jaar waarin u recht hierop heeft.

Wat wijzigt er per 2020?

Vanaf 2020 is er nog maar één tegemoetkoming en wel die van € 0,51 per verloond uur. Dit geldt voor alle werknemers met een uurloon tussen de 100 en 125% van het WML. Hoe hoog dit precies is, hangt af van de nieuwe bedragen voor het WML per 1 januari. Ook geldt er nog maar één maximum van € 1.000 per werknemer per jaar aan tegemoetkoming. De maatregel betekent dus dat u voor werknemers met een uurloon tussen de 100 en 110% van het WML € 0,50 per uur van de tegemoetkoming kwijt bent. Dat lijkt wellicht weinig, maar als uw personeel met name in deze inkomenscategorie valt, betekent het wel dat uw loonkosten met zo’n 5% kunnen stijgen.

Ook lager jeugd-LIV. Ook voor het jeugd-LIV is met name van belang dat de werknemer een uurloon verdient dat niet te veel boven het minimumjeugdloon ligt. Het jeugd-LIV bedraagt voor 2019 nog maximaal € 0,91 per uur en € 1.892,80 per jaar. Ook deze bedragen gaan in 2020 omlaag. Hoeveel precies is nog niet bekend.

Rekening houden met wijzigingen?

Voor u is van belang zo mogelijk rekening te houden met bovenstaande wijzigingen. Werknemers met een loon tot 110% van het WML worden namelijk fors duurder, voor zover u op dit moment recht heeft op het LIV. Daarnaast worden ook jeugdige werknemers duurder, al is nu nog niet bekend hoeveel. Dit kan betekenen dat u zich bij het aannemen van nieuwe werknemers niet meer of minder specifiek op deze groepen richt. Ook kunt u proberen uw loonkosten met betrekking tot deze groep werknemers op een andere wijze te beperken, teneinde deze in 2020 niet te veel te laten stijgen.

Werknemers met een uurloon tot 110% van het wettelijk minimumloon worden in 2020 duurder vanwege een lager LIV. Ook voor jeugdigen met een laag loon stijgen in 2020 uw loonkosten. Overweeg bij het aannemen van personeel of u zich vanwege de extra kosten nog specifiek op deze groepen wilt richten. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl