“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Welk investeringsbedrag is de basis voor uw aftrek?

Wat is investeren ook alweer? Investeren is het aangaan van verplichtingen ter zake van aanschafkosten, verbeteringskosten of voortbrengingskosten van bedrijfsmiddelen die u als ondernemer nodig heeft om uw producten te kunnen maken of uw diensten te kunnen verlenen. Denk hierbij aan machines, gereedschappen, transportmiddelen, inventaris, etc. Tip. Ook de niet-tastbare zaken, zoals goodwill en vergunningen, worden beschouwd als bedrijfsmiddelen. Het maakt daarbij niet uit of de investeringen zijn betaald met eigen middelen of met geleend geld.

Investeringsaftrekken als stimulans

De overheid probeert investeringen te stimuleren via een extra winstaftrek in het jaar van aanschaf. De investeringsaftrek staat los van de afschrijving. Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

  1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
  2. Milieu-investeringsaftrek (MIA);
  3. Energie-investeringsaftrek (EIA).

Tip. Als u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kunt u naast de MIA-regeling in aanmerking komen voor de Vamil-regeling. Dit houdt in dat u in een willekeurig jaar een willekeurig percentage mag afschrijven. Let op. U kunt voor dezelfde investering geen EIA en MIA tegelijk krijgen. Een combinatie met de KIA mag wel.

Welke kosten tellen mee?

Om te bepalen hoeveel de investeringsaftrek bedraagt, moet u eerst het bedrag van de investering weten. Waaruit bestaan zulke kosten?

Aanschafkosten. Hieronder vallen:

  • de aanschafprijs;
  • de bijkomende aankoopkosten, zoals installatiekosten, transportkosten, invoerrechten en de notariskosten bij aankoop van onroerend goed.

Verbeteringskosten. Dit zijn kosten die u maakt om een bestaand bedrijfsmiddel geschikter te maken voor het gebruik binnen uw bedrijf. Tip. Komt het desbetreffende bedrijfsmiddel in aanmerking voor investeringsaftrek, dan geldt dat ook voor de verbeteringskosten.

Voortbrengingskosten. Dit zijn de kosten die gemaakt worden als een bedrijfsmiddel binnen uw bedrijf wordt vervaardigd, zoals de arbeidskosten van een werknemer die een in delen geleverde machine in elkaar zet, de materiaalkosten en kosten van werk die derden voor u uitvoeren.

Onderhoud telt niet mee, tenzij …

Tweedehands. Koopt u tweedehands met achterstallig onderhoud, dan maken de kosten voor het gebruiksklaar maken van het bedrijfsmiddel onderdeel uit van de aanschaffingskosten van het bedrijfsmiddel. Let op. Voor de MIA en EIA kunt u geen investeringsaftrek claimen op tweedehandsbedrijfsmiddelen. Over de investeringen (mits op de Energie- of Milieulijst) die gemaakt worden voor het gebruiksklaar maken van het tweedehandsbedrijfsmiddel is wel investeringsaftrek mogelijk.

Btw-plichtig? Dan geldt als basis voor uw aftrek de kosten excl. btw. Bent u btw-vrijgesteld, dan is dit incl. btw.

Kortingen en subsidies? Prijsverlagers trekt u van de aanschafprijs af.

Bijkomende aankoopkosten (transport, invoerrechten, installatie), verbeteringskosten en voortbrengingskosten tellen mee als basis voor de investeringsaftrek. Zo ook niet-aftrekbare btw. Kortingen en subsidies tellen niet mee en trekt u uiteraard af van het investeringsbedrag. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl