“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Weinig omzet, kosten niet (meer) aftrekbaar?

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Huurwoning. In een recente rechtszaak voor Hof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2022:308) gaat het om een vrouw die een schoonheidssalon aan huis runt. Ze doet dit vanuit een kamer van haar huurwoning.

Weinig omzet. De vrouw gaf de inkomsten uit haar schoonheidssalon op als ‘een resultaat uit overige werkzaamheden’. Haar aangiften inkomstenbelasting over 2014 tot en met 2019 vermelden steeds een negatief resultaat. De omzet was en bleef namelijk erg laag. De vrouw heeft niet meer dan drie klanten op jaarbasis. Bovendien heeft zij in de jaren 2018 en 2019 helemaal geen omzet behaald. Dit negatieve resultaat is verrekenbaar met haar andere inkomsten, waardoor dit een belastingvoordeel oplevert.

Geen fiscaal verlies. De inspecteur is het hier niet mee eens en merkt de activiteiten voor de schoonheidssalon niet aan als een overige werkzaamheid. Volgens hem was er zelfs geen sprake van een bron van inkomen. Daardoor kan het gemaakte verlies niet in aanmerking worden genomen. De inspecteur ziet de activiteiten meer als hobby.

Bron van inkomen?

Er is sprake van een bron van inkomen als het gaat om activiteiten in het economisch verkeer waarmee u een geldelijk voordeel wilt behalen, terwijl dit voordeel ook redelijkerwijs te verwachten valt.

Te verwachten voordeel. Van de hiervoor genoemde eisen is het te verwachten voordeel de belangrijkste. Deelname aan het economisch verkeer en het doel om voordeel te behalen, is meestal geen probleem om aan te tonen. Let op.  Als er echter jarenlang verlies wordt geleden, is het lastig om de Belastingdienst ervan te overtuigen dat er toch (in het jaar waarover deze zaak gaat) een voordeel te verwachten viel.

Wat zegt de rechter?

Onvoldoende onderbouwd. De vrouw probeert haar zaak te redden door te stellen dat de activiteiten niet van de grond zijn gekomen vanwege een verkeerde locatie en haar gezondheidsklachten. Ook heeft ze nog een website laten bouwen om de omzet een impuls te geven. Dit is volgens de rechter echter onvoldoende om de aanwezigheid van een winstverwachting te onderbouwen.

Verliezen niet aftrekbaar. Het hof oordeelt dat er in ieder geval voor de jaren 2014 tot en met 2016 geen sprake was van een bron van inkomen. De verliezen uit de schoonheidssalon zijn daarom niet fiscaal aftrekbaar.

Wanneer kritische vragen fiscus?

Niet alleen startende ondernemingen kunnen te maken krijgen met kritische vragen van de Belastingdienst over hun winstverwachting. Let op.  Ook ondernemingen die jarenlang goed hebben gedraaid, maar nu sterk in omvang zijn afgenomen en verliesgevend zijn geworden, zijn mogelijk geen bron van inkomen meer. Tip 1. Zorg dat u goed kunt onderbouwen dat er wel (of nog steeds) sprake is van een bron van inkomen. Toon aan dat er redelijkerwijs voordeel behaald kan worden met deze activiteiten, bijv. met een door u uitgevoerd marktonderzoek, cijfers over vergelijkbare bedrijven van de KvK, winstprognoses, etc. Tip 2. Als een startende onderneming goed van de grond komt, is het mogelijk om de kosten uit de vijf voorafgaande jaren alsnog in aftrek te brengen.

Als u vragen verwacht over verlieslijdende (eerste) ondernemingsjaren, zorg dan dat u kunt onderbouwen dat er wel (of nog steeds) sprake is van een bron van inkomen. U zult moeten aantonen dat er redelijkerwijs voordeel kan worden behaald met deze activiteiten, bijv. met winstprognoses en KvK-cijfers van vergelijkbare bedrijven. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl