“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Wees zuinig op uw DigiD

Fiscaal gebruik DigiD. Als u zelf uw aangifte inkomstenbelasting invult, kunt u gebruikmaken van DigiD. Maar DigiD is ook bruikbaar voor andere financiële zaken, waarbij de veiligheid van belang is. Denk aan bepaalde subsidies die verlopen via RVO.nl. Daarbij moet u er wel zelf voor zorgen dat derden geen misbruik van uw DigiD kunnen maken. U bent hiervoor namelijk zelf verantwoordelijk, zo bleek onlangs (ECLI:NL:RBZWB:2022:5137) .

Ex misbruikt DigiD. In de betreffende zaak ging het om de aftrek van hypotheekrente tussen twee echtgenoten. De vrouw had bij de aangifte inkomstenbelasting 1/3 deel van de hypotheekrente in aftrek gebracht. Een maand later werd de aangifte herzien, waarbij dit keer de hypotheekrente volledig in aftrek op het inkomen van haar man werd gebracht. Omdat de vrouw het hiermee niet eens was, verzocht ze om ambtshalve vermindering. De inspecteur weigerde echter, omdat de aangiften al definitief vaststonden.

Eigen schuld. De rechter stelde de fiscus in het gelijk. Dat er misbruik van haar DigiD was gemaakt door inmiddels haar ex-echtgenoot, was de eigen verantwoordelijkheid van de vrouw. De aanslag werd dan ook niet herzien.

Wees zuinig op uw DigiD, want u bent in beginsel zelf verantwoordelijk voor misbruik. Beschikt een ander over uw toegangscodes, wijzig deze dan als u misbruik vreest, bijv. na een echtscheiding.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl