“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Wat mag mijn partner in 2020 belastingvrij verdienen?

De een onderneemt, de ander niet …

In het MKB werken veel echtparen en partners samen in het bedrijf. Vaak als meewerkende partner, maar veelvuldig ook als medeondernemer. Een andere mogelijkheid is dat uw partner gewoon in loondienst is en een inkomen verdient. Vanaf welk niveau moet hij of zij er dan rekening mee houden dat ook de fiscus een deel ervan opeist? Hoeveel is dat dan en waar hangt dit allemaal van af?

Belast bij verdienende partner. De tijd dat het inkomen van de ene partner bij dat van de andere partner werd geteld, is al lang voorbij. Looninkomsten, inkomsten uit freelancewerkzaamheden of uit een eigen onderneming zijn gewoon bij degene belast die dit inkomen verdient. Over die inkomsten betaalt men belasting na aftrek van heffingskortingen en mogelijke aftrekposten.

Heffingskortingen. Wie werkt, heeft in beginsel recht op de algemene heffingskorting en op de arbeidskorting. De algemene heffingskorting bedraagt dit jaar maximaal € 2.477 en volgend jaar maximaal € 2.711. De arbeidskorting is dit jaar maximaal € 3.399 en volgend jaar maximaal € 3.819. Er mag nogal wat verdiend worden voordat er belasting betaald moet worden, omdat het belastingtarief in de eerste schijf dit jaar 36,65% bedraagt en volgend jaar 37,35%. Alleen al door de algemene heffingskorting is dit in 2020 € 7.258.

Aftrekposten. Partners die zelf geen ondernemer zijn, hebben ook geen recht op de speciale faciliteiten voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek. Freelancers hebben soms wel recht op 14% MKB-winstvrijstelling. Dat geldt ook voor ondernemers die in een jaar minder dan 1.225 uren in hun bedrijf werken. Deze moeten wel zelf Zvw-premie betalen, maar van hun inkomsten mogen gemaakte kosten weer wel worden afgetrokken. Dat geldt weer niet voor degenen met looninkomsten, met uitzondering van de reisaftrek voor degenen die met het openbaar vervoer naar het werk reizen. Bij loon betaalt de werkgever de Zvw-premie.

Overige aftrekposten. Daarnaast zijn er nog aftrekposten die partners onderling vrij kunnen verdelen. Denk met name aan de aftrek van hypotheekrente in verband met de eigen woning, zorgkosten en alimentatie. In het algemeen is het lucratief om deze aftrekposten ten laste van het hoogste inkomen te brengen, omdat er dan gezamenlijk zo min mogelijk belasting hoeft te worden betaald.

Een mondvol, wat nu concreet?

Partner geen ondernemer. Is uw partner geen ondernemer, dan is de vraag vanaf welk inkomen er belasting betaald moet worden. Dit hangt met name af van hoeveel heffingskortingen uw partner heeft en welk deel van de aftrekposten ten laste van zijn of haar inkomen wordt gebracht.

Hoeveel onbelast verdienen? Als we dit laatste op nihil stellen en uitgaan van alleen de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, betekent dit dat er dit jaar tot een bedrag van bijna € 595 per maand kan worden verdiend zonder dat er belasting hoeft te worden betaald. Volgend jaar is dit bijna € 660, zo’n € 65 per maand meer. Het beeld wordt anders als er meerdere heffingskortingen in het spel zijn of aftrekposten. Een aftrekpost van € 1.000 betekent, afgezien van eventuele drempels waardoor een deel van de aftrek weer verloren gaat, dat er € 1.000 extra verdiend mag worden voordat er aan belastingheffing wordt toegekomen.

Is uw partner geen ondernemer, houd er dan rekening mee dat hij of zij dit jaar in loondienst zo’n € 7.140 kan bijverdienen zonder belasting te betalen en in 2020 zo’n € 7.920. Deze bedragen vallen hoger uit als er aftrekposten in het spel zijn. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl