“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Wat als een vennoot van de Vof het niet meer ziet zitten?

Vof-contract uit de kast halen

Het eerste wat u moet doen in een situatie als een vennoot ermee wil stoppen, is uw Vof-contract uit de kast halen. Als het goed is, staat hierin beschreven onder welke voorwaarden een van u kan stoppen met de samenwerking. Allereerst moet er aandacht worden besteed aan de opzegging.

Ook daarom een Vof-contract. Dit is een van de redenen waarom het opstellen van een goed Vof-contract aan te raden is. Wat is de opzegtermijn voor uw compagnon? Aan welke formele eisen moet er worden voldaan?

Voortzetting. Daarnaast dient goed gekeken te worden naar de gevolgen. Veelal staat in een Vof-contract een voortzettingsbepaling die u het recht geeft de onderneming voort te zetten. U bent dan wel verplicht de vermogensbestanddelen van de onderneming over te nemen. Meestal staat in het contract ook vermeld binnen welke termijn, bijv. twaalf maandelijkse termijnen, u hiervoor dient te betalen.

Fiscale gevolgen

Het einde van jullie samenwerking heeft natuurlijk ook fiscale gevolgen. Zo wordt de Vof een eenmanszaak wanneer u de onderneming alleen voortzet. Dit betekent dat uw compagnon zijn onderneming staakt. De fiscus wil in dat geval wel belasting heffen over meerwaarden, zoals goodwill en stille reserves.

Gevolgen uittreder. Dit kan voor uw compagnon een behoorlijke belastingaanslag betekenen. Let op.  Overdracht kan voor uw compagnon bovendien gevolgen hebben voor de eerder geclaimde Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Daar is een faciliteit voor. Deze heffing kan grotendeels worden voorkomen door de onderneming geruisloos over te dragen.

Overdragen zonder af te rekenen. De fiscale wetgeving kent de mogelijkheid om tussen vennoten (of firmanten) zonder belastingheffing de onderneming over te dragen. Uw compagnon hoeft dan niet af te rekenen met de fiscus en u onderneemt verder met de huidige boekwaarden.

Financiering. U neemt zodoende de fiscale claim van uw compagnon over. Dit verlaagt de koopsom en maakt de overdracht eenvoudiger te financieren. Tip.  Wellicht dat uw compagnon, nu hij niet met de fiscus hoeft af te rekenen, u van dienst wil zijn met een soepele betalingsregeling. Externe financiering is in deze tijd moeilijk te krijgen.

Als u later zelf stopt. Dit betekent dus ook dat wanneer u later zelf stopt, u moet afrekenen over de gehele goodwill en stille reserves, tenzij ook u de onderneming weer geruisloos doorschuift. Bovendien zou uw afschrijvingspotentieel groter zijn wanneer er niet gekozen wordt voor een geruisloos doorschuiven. Immers, u zou dan mogen uitgaan van hogere boekwaarden.

Voorwaarden geruisloos doorschuiven

Om gebruik te kunnen maken van deze faciliteit, moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moeten de activiteiten voor u beiden een onderneming vormen (en dus niet als bijverdienste). Bovendien moet u minimaal 36 maanden hebben samengewerkt. Tip.  Wanneer u of uw compagnon eerst als werknemer aan de onderneming was verbonden, mag die periode ook hiervoor worden meegeteld. De faciliteit geldt namelijk ook voor werknemers.

Overweeg gebruik te maken van de mogelijkheid tot geruisloos doorschuiven. Dit vergroot uw mogelijkheden om de onderneming tegen beperkte kosten over te nemen. Voor uw compagnon leidt dit tot een belastingvoordeel. Wellicht dat hij daardoor genegen is soepeler met de betalingsregeling om te gaan. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl