“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Waar moet u op letten als u iemand inhuurt?

Ondernemerschap. Iemand die zich presenteert als een ondernemer, is dat niet altijd. Voor de inkomstenbelasting is het belangrijk om ook fiscaal gezien ondernemer te zijn, anders heeft men geen recht op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst bestrijdt actief situaties waarin geclaimd wordt dat er sprake is van fiscaal ondernemerschap, terwijl dat feitelijk niet zo is. Ook als u iemand inhuurt, is het van belang goed vast te stellen of er sprake is van ondernemerschap of niet.

Een praktijkvoorbeeld

Koeriersbedrijf. Onlangs heeft Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2020:6117) geoordeeld dat een van de vennoten in een Vof die een koeriersbedrijf uitoefende, geen ondernemer was.

Geen Vof. De rechter stelde vast dat er geen sprake was van een Vof. De vennoten hadden namelijk niet de bedoeling om samen te werken op basis van gelijkwaardigheid. Eigenlijk was er één vennoot waaraan de anderen ondergeschikt waren. De inkomsten van de ondergeschikte vennoot kunnen dan niet als winst uit onderneming in aanmerking genomen worden.

Wanneer bent u dan wel ondernemer?

Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer te worden behandeld:

  • moet er voor uw rekening een onderneming gedreven worden; of
  • moet u een zelfstandig beroep uitoefenen.

Let op. Bij de vennoot uit het voorbeeld ging het daar dus mis: het koeriersbedrijf werd immers niet voor zijn rekening uitgeoefend.

Inhuren koerier

Risico? Loopt u nu een risico als u een zzp’er als koerier inhuurt? De laatste tijd is er veel discussie over pakket- en maaltijdbezorgers. Daarbij is vaak de vraag of zij zelfstandig zijn (zzp’er) of eigenlijk als werknemer aan de slag zijn voor hun opdrachtgever. Deze discussie is vooral van belang voor de koerier en zijn opdrachtgever en niet voor u als klant die af en toe een koerier gebruikt om pakketjes te laten bezorgen.

Wanneer loopt u wel een risico?

Inhuren personeel. De discussie over wel of niet als zelfstandige kwalificeren, is voor u wel van belang als u arbeidskrachten inhuurt om in uw bedrijf mee te werken, bijv. via een uitzendbureau. Dan geldt namelijk de inlenersaansprakelijkheid.

Onderaanneming. Soms geldt de ketenaansprakelijkheid als u een klus uitbesteedt aan een ander, bijv. als u aannemer bent en een deel van een door u aangenomen werk laat uitvoeren door een onderaannemer.

Risico’s beperken

Inlenersaansprakelijkheid. Deze risico’s zijn overigens te beperken door bijv. alleen personeel in te lenen van uitzendbureaus die over een NEN 4400-certificaat beschikken. U kunt dit controleren op deze website: https://www.normeringarbeid.nl/

Ketenaansprakelijkheid. Ketenaansprakelijkheid kunt u bijv. beperken door gebruik te maken van een g-rekening. U betaalt dan een deel van de aanneemsom op een geblokkeerde rekening, die de onderaannemer alleen kan gebruiken om belasting en premies mee te betalen.

Fiscaal gezien is er niet zomaar sprake van een zelfstandige. Iemand die zich als ondernemer presenteert, hoeft dat dus fiscaal niet altijd te zijn. Beperk uw risico’s op aansprakelijkstelling door bij het inhuren van personeel alleen zaken te doen met gecertificeerde uitzendbureaus en bij onderaanneming een g-rekening te gebruiken. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl