Voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de in te voeren vrachtwagenheffing. De invoering ervan verloopt volgens planning en het demissionair kabinet streeft ernaar de heffing per 1 juli 2026 in te voeren.
Vrachtwagenheffing
Door de vrachtwagenheffing moeten binnen- en buitenlandse bedrijfsauto’s van meer dan 3.500 kilo een heffing per verreden kilometer betalen. De hoogte van de heffing is onder meer afhankelijk van de CO2 -uitstoot. De heffing gaat gelden voor alle snelwegen en een aantal provinciale wegen. Als de vrachtwagenheffing is ingevoerd, verdwijnt het eurovignet. De Belastingdienst gaat bezitters van een vrachtwagen op de hoogte brengen vanaf wanneer er geen eurovignet meer nodig is. Naast de afschaffing van het eurovignet wordt de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor vrachtwagens verlaagd.
Toldienstaanbieders. De inning van de vrachtwagenheffing geschiedt digitaal via een geselecteerd aantal toldienstaanbieders. Eigenaren van een vrachtwagen kunnen terecht bij de Hoofddienstaanbieder (HDA) of bij een EETS-aanbieder. De HDA opereert alleen in Nederland en is verplicht iedere aanmelder te accepteren. EETS-aanbieders hebben het voordeel dat ze de vrachtwagenheffing ook in andere EU-landen kunnen verwerken. De eigenaar van de vrachtwagen heeft dan maar met één contractpartij te maken, hoeft ook maar één boordapparaat per vrachtwagen in te laten bouwen en krijgt ook maar één factuur.
Digitale inning. De vrachtwagenheffing wordt namelijk digitaal geïnd door de inbouw van speciale apparatuur. Om dit te realiseren worden boven het wegennet portalen gebouwd, die in contact worden gebracht met de apparatuur in de vrachtwagens bij het passeren ervan. Bezit u een of meer vrachtwagens, houd er dan rekening mee dat u het komende jaar uw vrachtwagens van de vereiste apparatuur moet laten voorzien. Aanbieders ervan zullen u ongetwijfeld tijdig benaderen, maar ga zelf op onderzoek uit als dit onverhoopt niet gebeurt.
Sluiproutes. In de brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat de vrachtwagenheffing na invoering zal worden gemonitord. Zo zal onder meer worden bijgehouden of en hoeveel sluipverkeer de vrachtwagenheffing oplevert op routes waar geen heffing betaald hoeft te worden. De minister meldt dat zo nodig extra maatregelen kunnen worden genomen om dit sluipverkeer te verminderen.
Subsidies
De opbrengst van de vrachtwagenheffing zal deels worden gebruikt voor subsidies, zo meldt de minister. Op deze manier wordt ook het vrachtverkeer verduurzaamd. Onder meer de subsidieregeling Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) en de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) Aanschaf worden via de heffing van middelen voorzien.
Inzicht in uw uitstoot. Er komt in het najaar van 2025 ook een nieuwe regeling die transportbedrijven inzicht biedt in de CO2 -uitstoot, de gereden kilometers en de beladingsgraad van hun wagenpark. Ondernemers die zich voor de regeling aanmelden, kunnen via een adviseur de data van hun wagenpark vergelijken met die van de concurrent, om zodoende te bezien of en waar er verbeteringen mogelijk zijn.