“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Vraag voorlopige verliesverrekening aan

Sneller over geld beschikken. Ondernemers hebben in het algemeen minder zekerheid over hun inkomen dan mensen in loondienst. De winst kan soms sterk wisselen of zelfs omslaan in een verlies. Niet alleen door een matige omzet, maar bijvoorbeeld ook als u in een jaar veel kosten maakt. Verliezen kunt u verrekenen met de winst uit een ander jaar. Dit vindt plaats bij het vaststellen van uw aanslag. Maar u kunt dat proces bespoedigen via een voorlopige verliesverrekening. U beschikt dan sneller over uw geld.

Verliesverrekening

Een verlies uit onderneming kunt u verrekenen met eventuele andere positieve inkomsten in box 1, zoals loon. Lukt dit niet of onvoldoende, dan kunt u het verlies verrekenen met positieve inkomsten in box 1 uit de drie voorgaande jaren, te beginnen met het oudste jaar. Heeft u ook dan uw totale verlies nog niet kunnen verrekenen, dan kan dit alsnog met positieve inkomsten in box 1 in de komende negen jaren. Daarna is er niets meer te verrekenen en bent u uw verlies definitief kwijt.

Niet verrekenen met box 2 en 3. U kunt een verlies in box 1 niet verrekenen met positieve inkomsten in box 2 en 3. Het kan dus voorkomen dat u verlies lijdt in box 1 maar toch belasting moet betalen, bijv. over belast vermogen in box 3.

Verliesbeschikking. Met het vaststellen van uw aanslag, stelt de inspecteur ook uw verlies vast. Controleer of dit overeenkomt met het door u opgegeven verlies. Zo niet, dan kunt u in bezwaar want dan is de inspecteur kennelijk van mening dat uw verlies minder groot is dan door u opgegeven.

Voorlopige verliesverrekening

De behandeling en vaststelling van een aanslag inkomstenbelasting van een ondernemer kost in de regel de nodige tijd. Tot die tijd kunt u ook uw verlies niet verrekenen en moet u op uw geld wachten. Tip. U kunt dit bespoedigen door bij uw aangifte de inspecteur te vragen een voorlopige verliesbeschikking op te leggen. In de regel zal hieraan tegemoet worden gekomen. In dat geval wordt alvast maximaal 80% van uw verlies verrekend met verliezen uit één van de drie eerdere jaren. Voorwaarde is wel dat de aanslag waarmee u uw verlies wilt verrekenen definitief vaststaat.

Achteraf definitief verrekenen. De voorlopige verliesverrekening wordt achteraf pas omgezet in een definitieve. Deze kan afwijken van de voorlopige. Ook dan kunt u in bezwaar als u het er niet mee eens bent. Bij het vaststellen van de definitieve verliesbeschikking wordt ook de laatste 20% van uw verlies verrekend.

Coulancerente. Bij verliesverrekening met inkomen uit box 1 van een ouder jaar, heeft u geen wettelijk recht op rentevergoeding. U kunt wel om coulancerente verzoeken, als het afhandelen van de aangifte langer dan een jaar heeft geduurd. De schuld van deze vertraging moet ook liggen bij de Belastingdienst. U krijgt de coulancerente alleen over het deel van uw verlies waarvoor u geen voorlopige verliesverrekening kon krijgen, dus over 20% van uw verlies. Een formulier voor het indienen van zo’n verzoek vindt u op de website van de Belastingdienst.

Als u in een jaar verlies lijdt, kunt u dit verrekenen met eerdere winsten. U kunt dit proces bespoedigen door bij uw aangifte tevens te verzoeken uw verlies voorlopig te verrekenen. U krijgt dan 80% van uw verlies direct verrekend en kunt eerder over uw geld beschikken. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl