“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Voorraadopname eind van het jaar?

Voorraadopname. De waardering van de voorraad heeft gevolgen voor de winst en dus ook voor de te betalen inkomstenbelasting. De belastingwet bepaalt dat u uw winst moet berekenen volgens ‘goed koopmansgebruik’, dus dat u de waarde van uw voorraad aan het einde van het boekjaar zo reëel mogelijk dient te verwerken op uw balans.

Hoe controleert u de voorraad?

U controleert de voorraad door simpelweg de voorraad te tellen. Dat lijkt eenvoudig. U kunt hiervoor gebruikmaken van een tellijst. Tip. Het makkelijkst is het om de tellijst in te delen volgens de route waar u de voorraad heeft opgeslagen in uw onderneming. Heeft u op drie plekken dezelfde artikelen staan, dan noteert u dat zo op de tellijst. Dit gaat snel en zo maakt u minder fouten.

Aangebroken voorraad? Indien u voorraad heeft die is aangebroken, telt u wat er te tellen is en schat u de rest. Tip. Een ezelsbruggetje wat u hierbij kunt hanteren is: halfvol telt als één eenheid en minder dan de helft vol telt als geen voorraad. U dient hier wel consequent in te zijn! Let op. Ook emballage en statiegeld behoren tot de voorraad, hetzij vol, aangebroken of leeg. Dit wordt nog wel eens vergeten!

Als u twijfelt tegen welke waarde

Er zijn verschillende waarderingsmethodes:

  • waardering op kostprijs;
  • waardering op kostprijs of lagere (inkoop)marktwaarde. Tip. Dit is de meest gehanteerde methode van voorraadwaardering;
  • ijzeren voorraadstelsel. De voorraad wordt gewaardeerd tegen een ‘ijzeren’ prijs. Dit is een prijs die over een langere periode niet wordt aangepast;
  • lifo-stelsel (last in, first out);
  • fifo-stelsel (first in, first out).

Fifo. Indien u het fifo-stelsel hanteert, waardeert u de voorraad tegen de kostprijs van de voorraad die het eerst verworven is.

Let op. Als u eenmaal voor een methode heeft gekozen, dan dient u deze methode de volgende jaren ook te gebruiken (de bestendige gedragslijn). U mag alleen van methode wisselen als ‘goed koopmansgebruik’ dit rechtvaardigt, dus niet als het u alleen te doen is om belastingvoordeel.

Waardering op kostprijs. Goederen die u ingekocht heeft, waardeert u tegen de verkrijgingsprijs. Deze bestaat uit de inkoopprijs en de bijkomende kosten, zoals transportkosten of invoerrechten. Goederen die u in uw eigen onderneming heeft voortgebracht, waardeert u tegen de vervaardigingsprijs. Dit zijn de aanschafkosten van de gebruikte grond- en hulpstoffen en de overige kosten die rechtstreeks aan de vervaardiging zijn toe te rekenen, zoals de overige productiekosten.

IJzeren voorraadstelsel. Als u het ijzeren voorraadstelsel hanteert en de werkelijke voorraad (gemeten in goederen) is groter dan de ijzeren voorraad, dan moet u het verschil waarderen tegen de historische aanschafprijs of lagere marktinkoopprijs, maar altijd tegen de laagste van deze twee prijzen. Is de werkelijke voorraad (gemeten in goederen) minder dan de ijzeren voorraad, waardeer dan het verschil op de actuele kostprijs.

Vergeet aangebroken voorraad en emballage niet! Een ezelsbruggetje: halfvol telt als één eenheid en minder dan de helft vol telt als geen voorraad. U dient hier wel consequent in te zijn, dus niet steeds veranderen om eenmalig belastingvoordeel te behalen. Waarderen tegen kostprijs wordt het meest gehanteerd. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl