“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Voorlopige aanslagen 2023 checken en zo nodig aanpassen

Al op de deurmat gevallen?

Wellicht heeft u in december 2022 of in deze maand januari 2023 de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen (IB/PVV) 2023 en de voorlopige aanslag Zorgverzekeringswet (Zvw) 2023 ontvangen.

Waarop gebaseerd? Deze voorlopige aanslagen zijn gebaseerd op de meest recente gegevens (zoals inkomsten, uitgaven en vermogen) die bij de Belastingdienst bekend zijn, zoals de definitieve aanslag IB/PVV 2021. Let op.  Heeft u echter de voorlopige aanslag 2022 gewijzigd, omdat u bijv. in 2022 meer of minder winst heeft gemaakt, dan gaat de Belastingdienst voor 2023 hiervan uit.

Niet meer actueel. Het kan echter zijn dat de gegevens waar de Belastingdienst van uitgaat, niet meer actueel zijn. Zo kan het bijv. zijn dat u in 2023 meer winst gaat maken of dat er in 2023 iets verandert in uw persoonlijke situatie, bijv. omdat:

  • de rente op uw hypotheek verandert;
  • u uw hypotheek heeft overgesloten of gaat oversluiten;
  • u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt;
  • u gaat trouwen of gaat samenwonen;
  • u een kind heeft gekregen;
  • u gaat scheiden of uit elkaar gaat;
  • u meer of minder zorgkosten heeft;
  • u een huis heeft gekocht.

Daarom controleren. Om er dus zeker van te zijn dat u dit jaar het juiste bedrag betaalt of ontvangt, is het belangrijk dat u uw voorlopige aanslag IB/PVV 2023 goed controleert. Let op.  Zo heeft een te laag vastgestelde voorlopige aanslag IB/PVV 2023 tot gevolg dat u moet bijbetalen en dat u daarover wellicht 4% belastingrente verschuldigd bent.

Wanneer geen belastingrente betalen?

U bent geen belastingrente verschuldigd over het te betalen belastingbedrag als u voor 1 mei volgend op het belastingjaar aangifte doet en de Belastingdienst de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt.

Voorbeeld.U dient de aangifte IB/PVV 2023 in voor 1 mei 2024. De Belastingdienst neemt de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd over. U bent over de verschuldigde belasting geen belastingrente verschuldigd.

Ook geen rente als … U bent ook geen belastingrente verschuldigd als u voor 1 mei volgend op het belastingjaar de Belastingdienst verzoekt om een juiste voorlopige aanslag IB/PVV en de Belastingdienst u een voorlopige aanslag oplegt zoals u heeft gevraagd.

En over 2022? U kunt ook nog voor het belastingjaar 2022 belastingrente voorkomen door voor 1 mei 2023 aangifte te doen of voor 1 mei 2023 een voorlopige aanslag 2022 te wijzigen of aan te vragen.

Hoe wijzigen?

U kunt een voorlopige aanslag wijzigen of aanvragen door in te loggen met uw DigiD bij MijnBelastingdienst. Via Inkomstenbelasting kiest u bij het gewenste belastingjaar voor Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen. Zorg ervoor dat u wel de benodigde gegevens bij de hand heeft. U moet alle gegevens invullen, ook de gegevens die niet wijzigen. Let op.  Wees wel zorgvuldig met het aanpassen van de voorlopige aanslag. Het opzettelijk verstrekken van onjuiste gegevens kan een vergrijpboete opleveren. Deze boete kan oplopen tot maximaal 100% van de te ontvangen of de minder te betalen belasting.

Het kan zijn dat de gegevens waar de Belastingdienst van uitgaat (coronajaar 2021) voor 2023 niet meer actueel zijn. Check de voorlopige aanslagen 2023. Download de checklist en pas de voorlopige aanslag 2023 zo nodig aan voor 1 mei 2024.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl