“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020 verlagen, geeft even lucht!

Lagere winst door de coronacrisis?
U kunt als ondernemer voor de inkomstenbelasting een verzoek indienen tot de verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting (IB). Dit ver­zoek zal door de Belastingdienst worden ingewilligd. Dit heeft het Ministerie van Econo­mische Zaken en Klimaat laten weten in een brief van 17 maart (CE-AEP/20077147), die de econo­mische maatregelen beschrijft met betrekking tot het coronavirus.
Voorlopige aanslag IB wijzigen. U kunt een voorlopige aanslag wijzigen door het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020’ op het beveiligde deel van de website van de Belastingdienst in te vullen. U kunt inloggen via ‘Mijn Belastingdienst’. Hiervoor heeft u een DigiD-code of eHerkenning nodig. Tip. Het is ook mogelijk om de wijziging van de voorlopige aanslag met een commercieel softwarepakket aan te vragen of dit door uw adviseur te laten doen.
Waarop gebaseerd? Als u de voorlopige aanslag 2020 eind 2019 of begin 2020 heeft ontvangen en u deze aanslag niet eerder heeft gewijzigd, dan is de voorlopige aanslag gebaseerd op uw ge­­gevens van 2018. Let op. Om de voorlopige aanslag 2020 te wijzigen, moet u alle gegevens, dus ook de gegevens die niet wijzigen, invullen.

Verwacht u een fors verlies over 2020?  Een verwacht verlies over 2020 kunt u bovendien later nog eens verrekenen met positieve box 1-inkomsten uit de drie voorafgaande jaren. Als u de aangifte 2020 indient, kunt u een verzoek doen voor voorlopige verliesverrekening. U hoeft niet te wachten dat uw aangifte over het verliesjaar is afgehandeld.
Voorwaarden. Voorwaarden hierbij zijn:

  • u verrekent het verlies in een verplichte volgorde: eerst verrekent u het positieve inkomen in box 1 van het derde voorgaande jaar, vervolgens van het tweede en vervolgens van het voorgaande jaar;
  • de aanslag over het jaar waarmee u het verlies verrekent, moet definitief zijn. Van het aangegeven verlies wordt door de Belasting­dienst maximaal 80% verrekend. De resterende 20% wordt door de Belastingdienst bij de definitieve aanslag vastgesteld.

Verwacht u als gevolg van de coronaperikelen dit jaar minder winst of zelfs verlies, dan kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen (lees: verlagen) door het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020’ op het beveiligde deel van de website van de Belastingdienst in te vullen. Heeft u door reeds voldane periodieke termijnen te veel afgedragen, dan krijgt u het te veel betaalde dus ook meteen terug.

Verwacht u fors verlies over 2020, dan kunt u dit bovendien later verrekenen met positieve box 1-inkomsten uit de drie voorafgaande jaren. Als u de aangifte 2020 indient, kunt u dus een verzoek doen om voorlopige verliesverrekening. U hoeft niet te wachten dat uw aangifte over het verliesjaar is afgehandeld. bron:indicator 


Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl