“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Voorlopige aanslag 2022 met partnerverdeling aftrekposten

Wellicht al ontvangen … Bij zo’n 4 miljoen belastingplichtigen valt de voorlopige aanslag voor 2022 in de bus. Ook de meeste zelfstandig ondernemers kunnen zo’n voorlopige aanslag tegemoetzien. De voorlopige aanslag zorgt ervoor dat u uw belastingschuld in 11 termijnen al in de loop van 2022 betaalt. De eerste vervalt in februari en de laatste in december. Betaalt u ineens, dan krijgt u geringe korting op basis van een rente van 0,01%. De voorlopige aanslag van 2022 bevat een optimale verdeling van de aftrekposten die u tussen u en uw partner kunt verdelen. Op deze manier profiteert u hiervan al in de loop van het jaar. Toch blijft het van belang uw voorlopige aanslag goed te checken.

Op basis van uw verleden wel oké?

De Belastingdienst schat uw aftrekposten in op basis van uw verleden. Daarbij verdeelt men deze optimaal, wat er meestal op neerkomt dat degene met het hoogste inkomen alle of de meeste aftrek krijgt toegedeeld.

Punt van aandacht. Een punt van aandacht is dat uw aftrekposten in 2022 niet hetzelfde hoeven te zijn als dit jaar. Misschien heeft u bijv. wel minder of meer aftrek hypotheekrente, omdat u dit jaar uw hypotheek heeft vernieuwd of overgesloten of dat u dit in de loop van 2022 gaat doen. Een lagere hypotheekrente levert natuurlijk ook minder aftrek op en dus is het goed dit dan te corrigeren. Uw voorlopige aanslag herzien is vrij eenvoudig zelf te realiseren via de website van de Belastingdienst ( https://www.belastingdienst.nl ).

Welke aftrekposten? De aftrekposten die u met uw partner mag verdelen, betreffen met name de hypotheekrente, giften, zorgkosten, betaalde alimentatie en studiekosten. Bij de aftrek van de hypotheekrente moet u eerst salderen met de bijtelling voor de eigen woning, het eigenwoningforfait. Alleen dit saldo mag u onderling verdelen.

Box 3. Het is onduidelijk of ook uw vermogen in box 3 optimaal door de fiscus wordt verdeeld over u en uw partner. Meestal is een fiftyfiftyverdeling het voordeligst, maar niet altijd, bijv. als u uw partner vermogen in box 3 toedeelt, om zo te voorkomen dat niet alle heffingskortingen helemaal kunnen worden benut.

Winstontwikkeling. Behalve de fiscale aftrekposten is ook uw winstontwikkeling van belang voor uw voorlopige aanslag, met name in deze coronatijd. Misschien is 2020 of 2021 een slecht of wellicht juist een bijzonder goed jaar voor u geweest of wijkt uw winst door andere oorzaken sterk af van het verleden, zoals een gerealiseerde boekwinst. Zorg er in ieder geval voor dat de winst in uw voorlopige aanslag zo goed mogelijk aansluit bij de te verwachten winst voor 2022. Ook nu kunt u uw voorlopige aanslag hoger of lager bijstellen als dit uw winst beter benadert. Op deze manier kunt u ook voorkomen dat u belastingrente moet betalen. Deze kent momenteel een tarief van 4%.

Altijd definitieve aanslag

Als u een voorlopige aanslag krijgt, wordt deze altijd gevolgd door een definitieve. Hier kan echter wel een aantal jaren overheen gaan, dus is het altijd van belang dat uw voorlopige aanslag zo goed mogelijk bij uw definitieve aansluit. Daarom is het ook raadzaam uw voorlopige aanslag al in de loop van het jaar te wijzigen als u merkt dat er verschillen ontstaan, bijv. omdat uw winst zich onverwacht positief of negatief ontwikkelt. U bespaart zo belastingrente als u moet bijbetalen. Krijgt u belasting terug, dan krijgt u in de meeste gevallen geen rentevergoeding. Expres te veel belasting betalen loont dus niet.

Controleer uw voorlopige aanslag en pas deze aan als dit beter aansluit bij de te verwachten situatie. U voorkomt financiële problemen en het betalen van belastingrente. Sta niet alleen stil bij uw aftrekposten, maar ook bij de te verwachten winst. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl