“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Voorlopige aanslag 2018, loop niet tegen boete aan …

Voorschot. Ondernemers hebben in het begin van dit jaar de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018 ontvangen. De Belastingdienst neemt op deze manier een voorschot op de door u te betalen inkomstenbelasting 2018. Het exacte bedrag wat u over 2018 moet betalen wordt immers pas bekend als u de aangifte voor 2018 indient. Nu heeft u de mogelijkheid om de voorlopige aanslag 2018 in termijnen te betalen. Wat nu als u die maandelijkse voorschotten te hoog vindt? Kunt u dan zomaar de voorlopige aanslag verlagen of hoe werkt dat?

Hoe voorlopige aanslag vastgesteld?

De voorlopige aanslag is gebaseerd op uw aangifte van voorgaande jaren. Via deze gegevens maakt de Belastingdienst een schatting van uw winst over 2018 en weet deze zo wat u bijvoorbeeld jaarlijks kwijt bent aan hypotheeklasten en of u al dan niet uitgaven heeft aan ziektekosten, etc.

Te hoog of te laag? Het kan natuurlijk gebeuren dat de bedragen voor het jaar 2018 geheel anders zijn, waardoor uw voorlopige aanslag te hoog of te laag uitvalt. Als dit het geval is, kunt u op eigen verzoek uw voorlopige aanslag bijstellen.

Het digitale formulier leidt u door diverse vragen die de Belastingdienst nodig heeft voor een correcte aanslag. Zo geeft u aan wat uw verwachte winst is, uw verwachte uitgaven zoals hypotheekrente, giften, enz. Op basis van deze gegevens legt de fiscus u een nieuwe voorlopige aanslag op, die meer overeenkomt met de werkelijkheid.

Welke werkelijkheid? De informatie die u verstrekt bij de wijziging of aanvraag van een voorlopige aanslag moet wel zo veel mogelijk aansluiten bij de werkelijkheid. Let op. Indien u opzettelijk onjuiste gegevens verstrekt, om zo bijvoorbeeld minder belasting hoeven te betalen, loopt u het risico op een vergrijpboete. Tip. Zorg voor een goede onderbouwing van de gegevens die u invult bij ‘Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen’.

Vergrijpboete

Vanaf 1 januari 2014 wordt op het opzettelijk onjuist of onvolledig verstrekken van gegevens en inlichtingen in het kader van de voorlopige aanslagregeling en bij herziening een vergrijpboete gesteld. Als de Belastingdienst kan bewijzen dat u opzettelijk onjuiste gegevens heeft verstrekt, dan kan deze u een vergrijpboete opleggen. Dat is max. 100% van het bedrag dat u ten onrechte heeft teruggekregen of dat u ten onrechte niet heeft betaald en kan uiterlijk vijf jaar na de onjuiste of onvolledige aanvraag of wijziging voorlopige aanslag inkomstenbelasting worden opgelegd. Tip. U kunt alleen een vergrijpboete krijgen als u zelf onjuiste gegevens verstrekt bij ‘Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen’. Krijgt u van de Belastingdienst een onjuiste voorlopige aanslag, dan krijgt u geen boete.

Belastingrente? Een te lage opgelegde voorlopige aanslag kan leiden tot 4% belastingrente. Tip. Voorkom dit door voor het jaar 2018 aangifte te doen voor 1 mei 2019 of om vóór 1 mei 2019 een ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2018’ in te dienen.

2017. Blijkt uw voorlopige aanslag 2017 te laag, dien dan zo snel mogelijk uw belastingaangifte in.

Alleen als u zelf opzettelijk onjuiste gegevens verstrekt, om zo bijvoorbeeld minder belasting te hoeven betalen, loopt u het risico op een vergrijpboete. Bovendien kan een te lage opgelegde voorlopige aanslag leiden tot 4% belastingrente. Blijkt uw voorlopige aanslag 2017 te laag, dien dan zo snel mogelijk uw aangifte in. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl