“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Voldoet uw bestelauto wel aan de fiscale eisen?

Belangrijke vragen. Vanwege de fiscale voordelen komen met name in het MKB bestelauto’s veelvuldig voor. Daarbij is het wel van het grootste belang dat uw bestelauto aan de fiscale eisen voldoet, want anders kan het u zomaar duizenden euro’s kosten. Wat zijn dan de fiscale voordelen, waar moet u op letten als u een bestelauto aanschaft en hoe voorkomt u problemen met de fiscus? Wat besliste de rechter onlangs in een zaak waarbij het ging om een verschil van vier centimeter?

Welke fiscale voordelen?

Bpm. Een belangrijk fiscaal voordeel doet zich om te beginnen voor bij aanschaf. Ondernemers kunnen een bestelauto vrij van bpm aanschaffen, op voorwaarde dat ze de auto minstens 10% zakelijk gebruiken. Dat hoeft u niet te bewijzen met een kilometeradministratie, dus is het voldoende als u dit aannemelijk kunt maken. Let op.  Verkoopt u de bestelauto binnen vijf jaar aan een particulier of ondernemer die de auto minder dan 10% zakelijk gebruikt, dan betaalt u alsnog een deel van de bpm. De bpm bij aanschaf is afhankelijk van de CO2 -uitstoot en bedroeg in 2018 voor een benzineauto gemiddeld € 4.500 en voor een dieselauto bijna € 8.900.

Wegenbelasting. Voor een bestelauto betaalt u als ondernemer ook minder wegenbelasting of mrb. Ook hiervoor geldt de eis dat u de auto minstens 10% zakelijk gebruikt. Het lage mrb-tarief past de Belastingdienst automatisch toe als u als btw-ondernemer geregistreerd staat. De mrb is afhankelijk van het gewicht van de auto en van de brandstof. Voor een bestelauto die rijdt op diesel met een gewicht van bijv. 1.000 kilogram, betaalt een particulier € 800 mrb per jaar en een ondernemer slechts € 264.

Investeringsaftrek . Voor een bestelauto kunt u in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is afhankelijk van het totaalbedrag aan investeringen in het jaar en kan oplopen tot maximaal 28% van de aanschafprijs.

Bestelauto voldoet niet aan eisen?

Een bestelauto geniet alleen de genoemde fiscale voordelen als de auto aan de fiscale eisen voldoet. Deze zijn afhankelijk van het type bestelauto en zijn bijv. anders voor een bestelauto met een verhoogd dak, dan voor een bestelauto met een open laadbak. Let op.  Als u een bestelauto koopt, is het wel van groot belang dat u dit bij een erkende dealer doet en dat er niet aan de bestelauto is geknutseld. Voldoet de bestelauto namelijk niet (meer) aan de fiscale eisen, dan kunt u bij een controle een naheffing bpm en/of mrb verwachten, zoals onlangs een collega van u ervaarde. Wat speelde er?

Vier centimeter verschil. Uw collega had een bestelauto gekocht waarvan bij een controle bleek dat de laadruimte zich niet minstens 40% voor de achteras bevond. De laadruimte had namelijk een lengte van 157,5 cm waarvan zich 59 cm voor de achteras bevond. Precies vier centimeter te weinig, waardoor de bestelauto fiscaal als personenauto moest worden aangemerkt. Het kwam uw collega via de rechter op een naheffing van de mrb van € 1.931 te staan, plus een boete van dezelfde grootte. Bij elkaar dus € 3.862.

RDW is geen garantie! De uitspraak van de rechter in deze zaak (ECLI:NL:RBNHO:2020:2672) is des te opmerkelijk, aangezien de bestelauto door de RDW op een grijs kenteken was gezet. Bovendien had de autohandelaar de bestelauto zonder bpm verkocht. Let op.  De rechter is echter van mening dat u aan het handelen van de RDW geen garantie kunt ontlenen en dat een auto ook daadwerkelijk fiscaal als bestelauto moet worden aangemerkt. De RDW is hiervoor namelijk geen bevoegde instantie, net zomin als de autohandelaar. De naheffing en ook de boete bleven in stand.

Welke wijze les kunt u hieruit trekken?

De uitspraak maakt duidelijk dat de fiscale eisen inzake een bestelauto zeer nauw luisteren. Tip.  Ga bij aanschaf van een bestelauto dus altijd na of deze aan de fiscale eisen voldoet en vertrouw niet blind op het feit dat de auto op een grijs kenteken staat. Vooral bij twijfel, zoals bij een gebruikte bestelauto of een bestelauto waaraan het een en ander is gewijzigd, is het oppassen. Laat de autohandelaar verklaren dat de auto aan de fiscale eisen voldoet en zet op schrift dat, indien dit niet zo is, eventuele schade voor zijn rekening komt. Desgewenst kunt u ook zelf bij twijfel contact opnemen met de Belastingdienst om door hen te laten beoordelen of een auto aan de fiscale eisen voldoet. Volgens de uitspraak van de rechter moet u bij twijfel zelf alle noodzakelijke moeite doen om te achterhalen of een auto aan de fiscale eisen voldoet. Houd daarbij in uw achterhoofd dat deze eisen nogal eens wijzigen. De eisen voor bestelauto’s kunt u overigens online checken op de website van de Belastingdienst ( https://www.belastingdienst.nl – zoekterm: eisen aan een bestelauto).

Als uw bestelauto niet aan de fiscale eisen voldoet, kan dit forse naheffingen en boetes opleveren. Ga bij aanschaf van een bestelauto dus altijd na of deze aan de eisen voldoet en vertrouw niet blind op het feit dat de auto op een grijs kenteken staat of op naam van de verkoper. Vooral bij een gebruikte of aangepaste bestelauto is het oppassen. bron: indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl