“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Verzoek bijzonder uitstel van betaling verlengd, hoe verder?

Verlengd? U kon tot 1 oktober 2020 nog een eerste aanvraag doen voor bijzonder uitstel van betaling van belastingschulden. Tip. Heeft u eerder uitstel aangevraagd, dan krijgt u nog tot en met 31 december 2020 de tijd om het uitstel te verlengen. Heeft u eerder geen bijzonder uitstel aangevraagd, wat zijn dan de mogelijkheden als u niet in staat bent om belastingschulden te betalen?

Vier maanden uitstel

Bent u tijdelijk niet in staat om uw belastingschuld te betalen, dan kunt u, als u aan de voorwaarden voldoet, telefonisch uitstel van betaling vragen aan de Belastingdienst. Als u kort telefonisch uitstel aanvraagt, kunt u maximaal vier maanden uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag. Let op. U kunt alleen telefonisch uitstel van betaling aanvragen als u de (naheffings)aanslag heeft ontvangen. Dus wacht altijd eerst op de aanslag, eerder bellen heeft geen zin. Tip.  U vraagt kort telefonisch uitstel aan via de BelastingTelefoon: (0800) 05 43. Hiervan ontvangt u binnen tien werkdagen een schriftelijke bevestiging. Let op. U krijgt geen kort telefonisch uitstel voor het doen van de aangifte! De aangifte dient dus tijdig bij de Belastingdienst binnen te zijn.

Wat met de boete? Als u een belastingaanslag niet betaalt, ontvangt u een naheffingsaanslag met een boete. Tip. Heeft u kort telefonisch uitstel verkregen en betaalt u binnen de termijn van het verleende uitstel, dan hoeft u deze boete niet te betalen. De boete wordt ingetrokken op het moment dat het uitstel wordt verleend. Door het verleende uitstel is er immers geen sprake meer van een betalingsverzuim (art. 19 en art. 67c AWR en art. 30 Ur AWR) .

De voorwaarden

U krijgt alleen kort telefonisch uitstel als:

  • u eerder altijd op tijd aangifte heeft gedaan;
  • uw totale openstaande belastingschuld (loonheffing, IB, toeslagen, e.d.) minder is dan € 20.000. Een belastingschuld waartegen u bezwaar heeft gemaakt en waarvoor u uitstel van betaling heeft gekregen, telt niet mee;
  • het niet gaat om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting met een datum voor 1 november 2020;
  • u geen openstaande aanslagen heeft waarvoor u een dwangbevel heeft gekregen;
  • u geen onbetaalde vergrijpboete heeft voor bijv. opzettelijk onjuist of onvolledig aangifte doen;
  • u niet eerder voor deze aanslag of voor andere openstaande aanslagen uitstel van betaling heeft gekregen wegens betalingsproblemen of vanwege de verrekening met een belastingteruggaaf.

Langer uitstel nodig? Voldoet u niet aan de voorwaarden voor kort telefonisch uitstel of heeft u langer nodig dan vier maanden, dan kunt u met een formulier een betalingsregeling aanvragen voor maximaal twaalf maanden. Deze periode geldt vanaf de laatste betaaldatum van de belastingaanslag waarvoor u de betalingsregeling aanvraagt. Hiervoor gelden minimaal deze voorwaarden:

  • u heeft geen openstaande aanslag motorrijtuigenbelasting;
  • u heeft een zekerheidsstelling, zoals een hypotheekrecht, bankgarantie of een verpanding.
Heeft u eerder uitstel aangevraagd, dan krijgt u nog tot en met 31 december 2020 de tijd om het uitstel te verlengen. U kunt als alternatief onder voorwaarden ook kort telefonisch uitstel (vier maanden) van betaling aanvragen via (0800) 05 43. U moet wel tijdig aangifte doen, daar geldt het betalingsuitstel dus niet voor. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl