“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Verhuur garagebox, toch met btw!

Regels garagebox, nooit van gehoord …

Wet. De verhuur van onroerende zaken is in principe btw-vrijgesteld. Let op. Een garagebox of opslagruimte is onroerend, maar voor verhuur van parkeerruimte geldt een uitzondering. Daardoor is verhuur van een garagebox btw-belast.

Ruimere uitleg. Parkeerruimte moet ruim worden uitgelegd. Het gaat niet alleen om parkeerplaatsen in een garage of om afgesloten parkeerplaatsen, maar ook om parkeergelegenheid op een weiland dat incidenteel voor parkeren wordt gebruikt (bij evenementen bijvoorbeeld).

Multifunctioneel gebruik? Verhuur van ruimtes die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, kunnen ook als parkeerruimte worden aangemerkt. Het moet dan gaan om onroerende zaken die qua inrichting bestemd zijn om als parkeerruimte te worden gebruikt en waarbij parkeren van bijv. een auto niet is verboden (in de huurovereenkomst bijvoorbeeld).

Garage bij woning of bedrijfspand

Regels. Verhuur van woningen (voor permanente bewoning) is altijd btw-vrijgesteld. Verhuur van bedrijfspanden is in beginsel btw-vrijgesteld, maar onder voorwaarden kan ook gekozen worden voor btw-belaste verhuur.

Bijkomende prestatie. Soms wordt bij of samen met een woning of bedrijfspand ook een garage of parkeerplaats verhuurd. Dat kan een inpandige garage of parkeerplaats zijn, maar ook een nabij gelegen garagebox. Als de woning of het bedrijfspand en de parkeerruimte door dezelfde verhuurder aan dezelfde huurder worden verhuurd, geldt voor de parkeerruimte hetzelfde btw-regime als voor de woning of het bedrijfspand. De verhuur van de garagebox bij de woning is dan dus btw-vrijgesteld. De parkeerruimte bij het bedrijfspand is btw-belast of btw-vrijgesteld, afhankelijk van de verhuur van het bedrijfspand, zie het besluit van de staatssecretaris, 19.09.2013 (nr. BLKB 2013/1686M) .

Rechtszaak nodig voor helderheid

Rechter. In deze rechtszaak werden een aantal garageboxen verhuurd aan particulieren. De Belastingdienst vond dat er btw over de huursommen moest worden betaald. De rechtbank was het daarmee eens, maar het hof besliste reeds in 2015 dat garageboxen tegenwoordig vaker niet dan wel als parkeerruimte worden gebruikt en dat gebruik als opslagruimte niet was uitgesloten. Volgens het hof was de verhuur dus btw-vrijgesteld.

Hoge Raad. De Hoge Raad, 10.02.2017 (HR:2017:185) , denkt daar echter anders over. Een garagebox is volgens de Hoge Raad bedoeld om als parkeerruimte te worden gebruikt, ook al is dat in praktijk lang niet vanzelfsprekend (meer). Er moet dus verplicht btw in rekening worden gebracht.

Verwarrend? Wat moet u nu doen dan?

Check het contract. Verhuurt u garageboxen samen met woningen of bedrijfsruimte? Dan hoeft u niets te doen. Als u garageboxen apart verhuurt zonder btw te berekenen, kijk dan de huurovereenkomst na. Als er geen verbod op voertuigstalling is opgenomen, overleg dan met de huurders of zo’n verbod bespreekbaar is. Zo niet, breng dan vanaf 10 februari 2017 alsnog btw in rekening.

Verhuur van garageboxen is volgens de Hoge Raad verplicht btw-belast. Zie bij garageverhuur als opslagplaats het contract erop na en voeg zo mogelijk een parkeerverbod in. Dat is zinvol als de huurder de garage toch niet gebruikt voor zijn auto of motor. Anders moet u alsnog btw in rekening brengen en afdragen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl