“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Vergeet dat subsidiepotje niet als u innovatief investeert

WBSO

Via de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) kunt u als ondernemer fiscale subsidies krijgen als u innovatief investeert.

Voor wie geldt de WBSO-regeling? De WBSO-regeling geldt voor:

  • ondernemers met personeel die speur- en ontwikkelingswerk uitvoeren; en
  • ondernemers zonder personeel die zelf minimaal 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O) besteden.

Waar kunt u WBSO-subsidie voor aanvragen? De WBSO-subsidie is bedoeld voor bedrijven die S&O uitvoeren. Er zijn twee soorten projecten die in aanmerking kunnen komen voor de WBSO-subsidie:

  • ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten, productieprocessen of programmatuur;
  • technisch wetenschappelijk onderzoek.

Programmatuur? Onder technisch nieuwe (onderdelen van) programmatuur wordt ook verstaan programmatuur die bestaande programmatuur op een voor de S&O-inhoudingsplichtige of S&O-belastingplichtige technisch nieuwe wijze integreert of laat samenwerken.

Tip 1.  De regeling is laagdrempelig doordat het S&O-werk ‘slechts’ nieuw voor het bedrijf moet zijn. Het hoeft dus niet nieuw te zijn voor de branche, Nederland of Europa.

Tip 2.  Het project hoeft niet te slagen om WBSO-subsidie aan te vragen.

Voorbeeld. Een ICT-project komt in aanmerking voor WBSO-subsidie als er sprake is van ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur. U gaat een nieuwe website ontwikkelen en u gebruikt daar een bestaand systeem voor. Het systeem voorziet echter niet geheel in uw behoeftes, waardoor er technische knelpunten ontstaan. Er zijn geen standaardoplossingen om dit probleem op te lossen. Uzelf of een programmeur die u in loondienst heeft, schrijft hiervoor vervolgens nieuwe programmatuur met behulp van een nieuwe code in een formele programmeertaal zoals Java C++, waardoor de technische knelpunten worden opgelost. Deze werkzaamheden komen mogelijk in aanmerking voor WBSO-subsidie. Let op.  Huurt u hiervoor een externe partij in, dan kunt u geen aanspraak maken op de WBSO-regeling.

U bent ondernemer zonder personeel. Indien u een ondernemer bent die een onderneming drijft in de zin van de inkomstenbelasting, dan kunt u via de WBSO in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek speur- en ontwikkelingswerk. Let op.  Zelfstandigen zonder werknemers kunnen geen WBSO-subsidie aanvragen voor de kosten en uitgaven van hun S&O-project, wel voor de uren.

Wat zijn de voorwaarden?

Om voor de ondernemersaftrek S&O in aanmerking te komen, dient u:

  • zelf 500 uren of meer S&O te verrichten in een kalenderjaar. Deze uren dienen gerealiseerd te zijn vanaf de datum van indiening van de eerste aanvraag tot het einde van het kalenderjaar. De urendrempel geldt ongeacht het aantal aanvragen dat wordt ingediend;
  • te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar, wat wil zeggen dat u in een jaar minstens 1.225 uur werkzaam bent in uw bedrijf. Bovendien moet dit meer dan de helft van de tijd zijn dat u werkzaam bent. Dit laatste geldt niet als u starter bent. Als starter kunt u naast de werkzaamheden die u in uw eigen bedrijf werkt, bijv. nog 1.300 uur bij een baas werken zonder dat de aftrek in gevaar komt.

Let op 1.  Voor zwangere ondernemers geldt voor het voldoen aan de eis van 500 uur S&O dezelfde versoepeling als voor het urencriterium. Let op 2.  Niet alle projecten en werkzaamheden komen in aanmerking voor de S&O-aftrek. Hiervoor is de Handleiding WBSO 2020 handig.

Het fiscale voordeel?

De S&O-aftrek bedraagt in 2020:

Aftrek voor zelfstandigen 2020
Vaste aftrek € 12.980
Extra aftrek starters1 €   6.494
  1. U kunt aanspraak maken indien u in een of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer was en u de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk in deze periode niet meer dan twee keer heeft toegepast.

Aanvraag indien zonder personeel? U kunt WBSO-subsidie alleen aanvragen voor toekomstige werkzaamheden. Voor zelfstandigen zonder personeel start de aanvraagperiode vanaf de datum dat de aanvraag is ingediend tot het einde van het kalenderjaar. De deadline voor het aanvragen van WBSO-subsidie voor het vierde kwartaal 2020 is 30 september 2020. U mag een onbeperkt aantal aanvragen per jaar indienen. Let op.  U heeft alleen recht op de S&O-aftrek als u vooraf (digitaal!) een verklaring aanvraagt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). U dient dus een realistische inschatting te maken van het aantal S&O-uren dat u denkt te verrichten. Aanvragen doet u via  https://mijn.rvo.nl/wbso U dient zich hiervoor online te identificeren via een eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 2+ (eH2+).

Hoe verrekent u de S&O-aftrek? De S&O-aftrek 2020 verrekent u in uw aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2021. Hierdoor betaalt u minder belasting. Let op. Als u minder dan 500 S&O-uren realiseert, bent u verplicht om uiterlijk 31 maart 2021 een mededeling te doen bij RVO.nl. Is uw laatste beschikking over 2020 pas in 2021 verstuurd, dan moet u drie maanden na de verzenddatum van de laatste beschikking een mededeling doen. De S&O-verklaring wordt dan door RVO.nl ingetrokken. U kunt dan geen S&O-aftrek toepassen in uw belastingaangifte.

Heeft u personeel in loondienst? Dan kunt u naast de ondernemersaftrek S&O ook in aanmerking komen voor een vermindering op de totaal af te dragen loonheffing, de zogenoemde ‘S&O-afdrachtvermindering’. Het fiscale voordeel wordt berekend over alle gemaakte S&O-kosten en uitgaven van het personeel die aan de voorwaarden voldoen (S&O-loonkosten en het bedrag aan kosten en uitgaven, dan wel het forfaitaire bedrag op basis van de S&O-uren). De subsidie wordt vervolgens in mindering gebracht op de af te dragen loonheffingen. De subsidiepercentages voor 2020 zijn over twee schijven verdeeld:

Tarief eerste schijf (S&O-kosten tot € 350.000) 32%
Tarief tweede schijf (S&O-kosten boven de € 350.000) 16%
Tarief eerste schijf starters (S&O-kosten tot € 350.000)1 40%
  1. De eerste keren dat een onderneming (jonger dan vijf jaar) een S&O-beschikking krijgt voor deze regeling, kan het percentage uit de eerste schijf van 32% verhoogd worden naar 40%. Van deze startersfaciliteit kan men maximaal drie jaar gebruikmaken.

Aanvragen als u personeel heeft

Online. U kunt WBSO-subsidie alleen aanvragen voor toekomstige werkzaamheden. Bedrijven met personeel kunnen vanaf 2020 hun aanvraag uiterlijk de dag voorafgaand aan de aanvraagperiode indienen. Hierop geldt één uitzondering. Indien de aanvraagperiode start op 1 januari, dan dient de aanvraag uiterlijk 20 december van het daaraan voorafgaande kalenderjaar ingediend te zijn. Vanaf 2020 mag u vier keer per jaar (was voorheen drie keer per jaar) een aanvraag indienen voor minimaal drie maanden. Een WBSO-aanvraag kunt u indienen met het online aanvraagformulier via ‘Direct regelen’ op https://mijn.rvo.nl/wbso U dient zich hiervoor online te identificeren via een eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau 2+ (eH2+).

Let op.  Als inhoudingsplichtige bent u verplicht een mededeling te doen van het aantal gerealiseerde S&O-uren. Ingeval u een S&O-verklaring op basis van kosten en uitgaven heeft ontvangen, dan moet u ook de gerealiseerde kosten en uitgaven mededelen. Deze mededeling moet u doen voor alle ontvangen S&O-verklaringen tegelijk binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar.

U heeft als IB-ondernemer recht op WBSO-subsidie als u in de toekomst zelf 500 uren of meer besteedt aan speur- en ontwikkelingswerk en u per jaar minimaal 1.225 uur werkzaam bent in uw bedrijf. De fiscale aftrek 2020 bedraagt max. € 12.980. Vanaf 2020 mag u vier keer per jaar een aanvraag indienen. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl