“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Veelgestelde vragen Tozo en TOGS, wij geven duidelijkheid

De Tozo riep veel vragen op …

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) bestaat uit twee delen:

  • een tijdelijke inkomensondersteuning voor levensonderhoud voor maximaal drie maanden, die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Dit is maximaal € 1.500 voor gehuwden en maximaal € 1.050 voor alleenstaanden;
  • een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen.

Om voor de Tozo in aanmerking te komen, dient u aan diverse voorwaarden te voldoen. Tip.  Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunt u checken of u voldoet aan de voorwaarden en in aanmerking kunt komen voor de Tozo ( https://www.krijgiktozo.nl ).

Urencriterium. Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Tozo is dat u moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar. Dat komt neer op circa 23,5 uur per week. Let op.  U dient dit aan te tonen middels de IB-aangifte 2018 of 2019.

Wat als u nog geen jaar bezig bent? Indien u nog geen jaar geleden gestart bent met uw onderneming, dient u in de periode voor 1 maart 2020 minimaal 23,5 uur per week aan uw onderneming te hebben besteed. Let op.  De gemeente vraagt u om bewijs te leveren via de urenadministratie om zo te controleren of u voldoet aan het urencriterium. Tip.  Zo tellen niet alleen de declarabele uren mee voor het urencriterium, maar ook de niet-declarabele uren, zoals de uren die u besteedt aan het bijwerken van uw administratie en de website, de reistijd van het woon-werkverkeer, inkopen doen, schoonmaken, e.d. Kortom: alle uren die u in het kader van uw onderneming maakt.

Nog een veelgestelde vraag. “ Ik en mijn partner zijn beide zelfstandig. Komen wij nu ieder in aanmerking voor de Tozo?” Als u en uw partner beiden zelfstandig zijn, dan kan slechts een van u een aanvraag indienen voor de aanvullende inkomensvoorziening. U kunt gezamenlijk dus maximaal € 1.500 krijgen. Hoeveel u krijgt, is afhankelijk van het inkomen van de aanvrager. Tip 1.  Er vindt geen vermogenstoets plaats en er wordt ook niet gekeken naar het inkomen van uw partner. Tip 2.  U ontvangt de meeste uitkering als degene met het laagste inkomen de aanvraag indient. Tip 3.  U kunt wel beiden een aanvraag indienen voor een lening bedrijfskapitaal.

Geldt er een vermogenstoets?

Geldt er een vermogenstoets voor de lening bedrijfskapitaal? Voor de lening bedrijfskapitaal (Tozo) van maximaal € 10.157 geldt de vermogenstoets wel in mindere mate. U moet immers de noodzaak van een lening voor bedrijfskapitaal aan kunnen tonen. Zo dient u aannemelijk te maken dat u niet voldoende liquide middelen heeft om uw zakelijke rekeningen c.q. lasten te betalen. De gemeente zal dus ook kijken naar uw eigen vermogen en indien u een partner heeft ook naar de helft van het gedeeld vermogen met uw partner.

Nog netto-inkomsten? Verwacht u of heeft u nog inkomsten uit uw onderneming in de maanden maart, april en mei, dan dient u, indien de gemeente dit in het aanvraagformulier vraagt (er zijn namelijk gemeenten die dit niet vragen bij de aanvraag), de verwachte netto-inkomsten uit uw onderneming te berekenen. Aan de hand van het hiernavolgend voorbeeld laten wij u zien hoe.

Berekeningstabel

Omzet/baten €  4.000
Minus inkoop €     200
Brutowinst €  3.800
Minus de zakelijke lasten (zoals: autokosten, afschrijvingen, kosten huisvesting, kantoorkosten, verkoopkosten, algemene kosten, verzekeringen, e.d.) €  2.000
Winst uit onderneming € 1.800
Minus de gemiddelde belasting (18% van € 1.800)* €     324
Netto-inkomsten uit onderneming € 1.476

* Omdat u over de winst ook nog inkomstenbelasting moet betalen, mag u het bedrag met 18% verminderen. Dit is een gemiddeld percentage, rekening houdend met belastingtarieven en aftrekposten voor ondernemers die de gemeenten hanteren in hun toelichting. Dit percentage kan natuurlijk afwijken.

Moet u dit terugbetalen? Moet u de aanvullende inkomensvoorziening terugbetalen? De aanvullende inkomensvoorziening hoeft u niet terug te betalen, tenzij achteraf blijkt dat u gedurende de periode waarvoor u inkomensondersteuning heeft gehad meer inkomsten heeft gehad dan dat u vooraf heeft aangegeven. Indien dit het geval is, dient u dit door te geven aan uw gemeente. Volgens de staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert men dat achteraf.

Is de aanvulling inkomen? Wordt de aanvullende inkomensvoorziening gezien als inkomen? Ja, de aanvullende inkomensvoorziening is inkomen en telt mee voor het verzamelinkomen van de inkomensafhankelijke toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag.

Vragen over de TOGS

Via de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) kunt u een eenmalige gift krijgen van € 4.000. Om voor de TOGS in aanmerking te komen, dient u te voldoen aan diverse voorwaarden.

Tip.  Via de website van RVO.nl kunt u middels een adviestool checken of u in aanmerking komt voor de TOGS ( https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/togs ).

Persoonlijke dienstverlening. Volgens deze tool krijgen echter sectoren in de persoonlijke dienstverlening (zoals kappers, waar omvangrijke bedrijfsactiviteiten plaatsvinden vanuit de woning) op het moment van schrijven nul op het rekest, vooral op het moment dat de vraag gesteld wordt als de onderneming een ander adres heeft dan de eigen privéwoning. Ook staan deze sectoren (nog) niet vermeld bij de aanvullende voorwaarden op de website van RVO.nl. Tip.  Zie voor een toelichting van de vestigingsvereiste de Kamerbrief van 7 april.

Wat verstaat men onder vaste lasten? Wat wordt er verstaan onder de vaste lasten van € 4.000? U moet gedurende de periode 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 ten minste € 4.000 aan vaste bedrijfslasten verwachten, ook na het gebruik van andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen. Denk bij vaste lasten aan huur, personeelskosten, verzekeringen, kosten van de boekhouder, e.d.

Let op.  Indien u gebruikmaakt van de NOW, telt het bedrag aan loonkosten dat u ingevolge de NOW krijgt vergoed, niet mee als vaste lasten.

Tip.  Het deel dat u dus niet vergoed krijgt, neemt u wel mee als vaste kosten.

Welk salaris bedoelt men? Op de website van RVO.nl staat: Voor eenmanszaken en zzp’ers geldt, dat zij ook hun eigen salaris tot de vaste lasten mogen rekenen (bijv. via uw privéopnamen).

Uitkering belast? Moet u over de eenmalige gift van € 4.000 belasting betalen? De eenmalige gift van € 4.000 is vrijgesteld van belastingheffing. Over deze eenmalige gift hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen. Ook de doorlopende vaste lasten waarvoor de eenmalige gift is bedoeld, blijven voor 100% aftrekbaar van de winst. In het Belastingplan 2021 wordt met terugwerkende kracht geregeld dat de TOGS niet tot de winst behoort.

TOGS op basis van uw nevenactiviteit? Als u op basis van de SBI-code van uw hoofdactiviteit geen aanspraak kunt maken op de TOGS, terwijl dit wel het geval zou zijn op basis van uw geregistreerde SBI-code van uw nevenactiviteit, kunt u vanaf 29 april 2020 toch aanspraak maken op de TOGS. Tip. Dit geldt met terugwerkende kracht indien u op 15 maart 2020 geregistreerd stond met deze nevenactiviteit.

TOGS en Tozo krijgen? Kunt u zowel de Tozo als TOGS krijgen? Jazeker, de gift uit de TOGS is immers geen inkomenssteun en heeft daardoor geen invloed op de bijstand voor levensonderhoud. Ook kunt u naast de TOGS een lening bedrijfskapitaal aanvragen, indien u de noodzaak van een lening bedrijfskapitaal kunt aantonen.

De antwoorden op de veelgestelde vragen helpen u verder met de Tozo en TOGS. Op beide kunt u gerust tegelijkertijd aanspraak maken. De Tozo telt wel mee voor uw inkomen en de TOGS niet. Let goed op de begrippen ‘vaste lasten’ en ‘netto-inkomen’, deze kunnen tot verwarring leiden bij de aanvraag. bron: indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl