“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Veelgemaakte fouten bij persoonsgebonden aftrek

Persoonsgebonden aftrek? Bepaalde extra uitgaven die u door persoonlijke omstandigheden maakt, mag u aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Omtrent deze aftrek bestaan volgens de Belastingdienst nogal wat onduidelijkheden, waardoor er fouten worden gemaakt. Waar gaat het zoal fout, aldus de fiscus?

Hierop moet u letten

Studiekosten en scholingsuitgaven. Kosten en uitgaven die verband houden met het volgen van een opleiding en studie mag u alleen in aftrek nemen bij persoonsgebonden aftrek als:

  • u of uw fiscale partner de kosten maken voor uw studie of die van uw fiscale partner;
  • de opleiding of studie gericht is op uw (toekomstige) beroep en de kosten bedragen meer dan de drempel van € 250,-;
  • er sprake is van een leertraject. U moet dus kennis opdoen onder begeleiding of toezicht. Zelfstudie valt hier niet onder.

Let op. Volgt u een studie waarvoor u recht heeft op studiefinanciering, dan zijn de studiekosten 2017 voor deze studie niet meer aftrekbaar. Dit geldt ook als u geen gebruikmaakt van uw recht op studiefinanciering! Het recht erop telt hier.

Studiefinanciering. Met studiefinanciering wordt o.a. bedoeld: een prestatiebeurs, basisbeurs, aanvullende beurs, lening zoals collegegeldkrediet of een basislening en het recht op een reisvoorziening (ov-kaart).

Aftrek van giften. Voor giften aan een culturele ANBI geldt dat u de gift mag verhogen met 25%, tot een maximum van € 1.250,-. Let op. De extra aftrek geldt echter alleen voor periodieke en gewone giften aan culturele ANBI’s samen. Giften aan een reguliere ANBI mag u niet verhogen. Tip. Weet u niet of het om een reguliere of culturele ANBI gaat? Dan kunt u dit nagaan op: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken

Heeft u dieetkosten?

Specifieke zorgkosten. De uitgaven voor een dieet dat u volgt, zijn alleen aftrekbaar als u voldoet aan een aantal voorwaarden.

  • Het dieet is op voorschrift van een arts of diëtist.
  • U heeft een bevestiging van een arts of diëtist.
  • Het dieet staat op de dieetlijst. Het forfaitair bedrag uit deze lijst mag u in aftrek nemen.

Restant persoonsgebonden aftrek

Als u de persoonsgebonden aftrek in een jaar niet kunt verrekenen met het inkomen in box 1, 3 of 2, ontstaat er een restant. U kunt het restant vinden op de beschikking van de definitieve aanslag 2016. Dit bedrag vult u in onder ‘Restant persoonsgebonden aftrek’ in de aangifte 2017. Een restant wordt door de Belastingdienst automatisch verrekend bij het vaststellen van uw definitieve aanslag. U hoeft dit dus niet in te vullen in uw aangifte. Doet u dit wel, dan kan daar al rekening mee gehouden worden bij het aanpassen van uw voorlopige aanslag. Vult u het niet in, dan loopt u het risico dat u langer op uw belastinggeld moet wachten omdat het dan pas door de Belastingdienst in aanmerking wordt genomen bij het vaststellen van de definitieve aanslag.

Op het moment dat u de persoonsgebonden aftrek in een jaar, stel in 2016, niet kon verrekenen met het inkomen in box 1, 3 of 2, ontstaat er een restant. Neem dit restant op in uw aangifte 2017. Laat u dit echter door de Belastingdienst zelf verrekenen, dan duurt het langer voordat u een definitieve aanslag krijgt. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl