“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Veel fouten bij echtscheiding

Campagne. De Belastingdienst is onlangs een voorlichtingscampagne over de gevolgen van echtscheiding begonnen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er veel fouten worden gemaakt bij het doen van belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen door koppels die scheiden.

Navordering. Deze fouten worden dan op een later moment door de Belastingdienst gecorrigeerd en leiden tot navorderingsaanslagen van honderden tot soms duizenden euro’s. Op dergelijke verrassingen zit u natuurlijk niet te wachten.

Toeslagen

Maak een proefberekening. Voor uw toeslagen, het kindgebonden budget en de kinderbijslag heeft scheiden vanzelfsprekend ook grote gevolgen. Ga na in hoeverre u hierop aanspraak kunt (blijven) maken. Kijk daarbij ook goed naar wie de aanvraag indient, u of uw ex. Doordat er vaak een flink verschil is qua inkomen, kan dit veel uitmaken. Tip.  Op de website: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen kunt u een proefberekening maken.

Aftrek hypotheekrente eigen woning

Wie krijgt de aftrek? Uit het onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er met name veel fouten worden gemaakt bij de aftrek van hypotheekrente voor de eigen woning. Een veelvoorkomende fout is dat beide ex-partners de hypotheekrente volledig aftrekken. Dit is uiteraard niet toegestaan.

Eisen. Voor de aftrek van de hypotheekrente moet er namelijk aan twee eisen worden voldaan. Allereerst moet u eigenaar van de woning zijn. Daarnaast moet u de rente betalen. Als u dus voor 50% eigenaar van de woning bent, kunt u maximaal 50% van de totale hypotheekrente als aftrekpost opvoeren, zelfs als u achterblijft in de woning en daarvoor 100% van de rente betaalt.

Alimentatie. De vertrekkende ex-partner heeft dan geen enkel recht op hypotheekrenteaftrek. Hij betaalt immers geen rente. Wel kunt u als vertrekkende partner dan uw deel van het eigenwoningforfait als partneralimentatie aftrekken, omdat u toestaat dat uw ex-partner in de woning woont. Deze alimentatie is dan ook als dusdanig bij uw ex-partner belast.

Morele verplichting. Uit de rechtspraak is af te leiden dat u soms wel 100% van de hypotheekrente kunt aftrekken als u deze volledig betaalt, maar slechts 50% van de woning bezit. Er moet dan wel een dwingende morele verplichting zijn dat u deze betaling op zich neemt, bijv. omdat uw ex-partner absoluut niet in staat is zijn deel van de rente te voldoen.

Gezamenlijk aangifte doen. In het jaar dat u uit elkaar gaat, kunt u nog gezamenlijk aangifte inkomstenbelasting doen. Dit kan voordelig zijn, omdat u dan geen problemen ondervindt ten aanzien van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

Checklist Belastingdienst

De fiscus heeft inmiddels een checklist opgesteld aan de hand waarvan u de fiscale gevolgen van uw echtscheiding in beeld kunt brengen ( https://www.belastingdienst.nl – zoekterm: scheiden-checklist). Deze checklist is zelfs persoonlijk te maken door eerst enkele vragen in te vullen. Tip. Ga hiermee tijdig aan de slag om te voorkomen dat u achteraf voor nare verassingen komt te staan.

In het jaar dat u uit elkaar gaat, kunt u nog gezamenlijk aangifte inkomstenbelasting doen. Dit kan voordelig zijn, omdat u dan geen problemen ondervindt ten aanzien van de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Uiteraard moet u dan nog wel on speaking terms’met uw ex-partner zijn. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl