“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Toepassing anoniementarief en vertraagde afgifte BSN, goedkeuring Belastingdienst

Versoepeling. Indien u zich als werkgever niet aan de fiscale regels voor de loonadministratie houdt, loopt u het risico op naheffingen en boetes. De Belastingdienst heeft recentelijk een versoepeling aangekondigd voor een van deze regels, het anoniementarief.

Wanneer het anoniementarief toepassen?

Uiterlijk op de eerste werkdag. Als uw werknemer u bepaalde informatie niet geeft op uiterlijk de eerste werkdag van de werknemer, dan vindt de Belastingdienst dat de werknemer ‘anoniem’ is. Dat is bijv. het geval als:

  • de werknemer u zijn naam, adres, woonplaats of BSN niet geeft;
  • hij geen geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning heeft;
  • u de identiteit van de werknemer niet heeft vastgesteld.

Wat houdt het anoniementarief in?

Tarief 52%. Als u het anoniementarief toepast, houdt u 52% loonheffing in op het loon van de werknemer. De code loonbelastingtabel is dan 940. U houdt dan geen rekening met:

  • de loonheffingskorting;
  • het maximumpremieloon voor de werknemersverzekeringen;
  • het maximumbijdrageloon voor de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet.

Corrigeren?

Niet corrigeren, tenzij … Als de werknemer op een later moment alsnog de ontbrekende gegevens verstrekt, is het niet toegestaan om de verloning te corrigeren en het anoniementarief ongedaan te maken. De werknemer kan de te veel ingehouden loonheffing terugvragen door een aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Let op.  Alleen als u een fout heeft gemaakt, bijv. als de werknemer zijn BSN wel had verstrekt, maar het was nog niet verwerkt, mag het anoniementarief teruggedraaid worden. De door de werkgever te veel betaalde premies worden automatisch verrekend.

Goedkeuring Belastingdienst

Afgifte BSN vertraagd. De Belastingdienst keurt nu goed dat u het anoniementarief niet hoeft toe te passen als de werknemer geen BSN heeft omdat de afgifte daarvan vertraagd is door de gemeente. Let op.  U moet dan wel een brief of e-mail sturen naar de Belastingdienst, waarin u om toestemming vraagt het anoniementarief niet toe te passen en waarin u uitlegt dat de werknemer en uzelf er niets aan kunnen doen dat er geen BSN beschikbaar is op de eerste werkdag.

Waar moet u op letten?

Gegevens verzamelen. Zorg ervoor dat u bij nieuwe werknemers uiterlijk op de eerste werkdag beschikt over alle informatie die nodig is om te voorkomen dat u het anoniementarief moet toepassen. Het gaat dan met name om de naam, het adres, de woonplaats en het BSN van de nieuwe werknemer en eventueel een geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning.

De Belastingdienst heeft goedgekeurd dat het anoniementarief niet geldt als u en de werknemer er niets aan kunnen doen dat er nog geen BSN beschikbaar is. Er moet dan wel even een brief of e-mail naar de Belastingdienst gestuurd worden. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl