“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Studiekosten na Prinsjesdag nog aftrekbaar?

Op peil houden

Aftrek, ja of nee … Studie- en scholingskosten die u maakt om uw huidige kennis op peil te houden en uw huidige werkzaamheden goed te kunnen blijven uitvoeren, mag u volledig ten laste van de winst brengen. Dit verandert in de nabije toekomst niet. Let op 1.  Kosten die u ten laste brengt van uw winst, verlagen niet alleen uw winst, ook een aantal aftrekposten die gerelateerd zijn aan de winst, zoals de oudedagsreserve, meewerkaftrek en de MKB-vrijstelling, vallen hierdoor lager uit. Let op 2.  Studiekosten en andere scholingsuitgaven die betrekking hebben op het op peil houden van vakkennis, mag u niet als persoonsgebonden aftrek opnemen in uw belastingaangifte. Dit zijn aftrekbare bedrijfskosten.

Nieuwe kennis. Dit is anders als het doel van de scholing bedoeld is om een nieuw leertraject te doorlopen (nieuw beroep, nieuwe vaardigheden). Die kosten mag u namelijk niet van de winst aftrekken en mag u wellicht (nog) opnemen als persoonsgebonden aftrek in uw aangifte inkomstenbelasting. Let op. Op Prinsjesdag 2019 is het wetsvoorstel ‘Wet afschaffing fiscale aftrek scholingsuitgaven’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit wetsvoorstel moet nog door beide kamers.

Wetsvoorstel is nog geen wet

In het Belastingplan 2020 staat dat de fiscale regeling aftrek van scholingsuitgaven vervangen wordt door de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) voor natuurlijke personen met een band met onze arbeidsmarkt.

Wanneer dan wel? Wanneer het wetsvoorstel ‘Wet afschaffing fiscale aftrek scholingsuitgaven’ in werking treedt, is nog niet bekend. Wel is bekend dat deze wet in werking treedt zodra de subsidieregeling STAP-budget in werking treedt. Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Naar verwachting zal dit 31.12.2020 zijn. Tip. Ook in 2020 kunt u nog gebruikmaken van de fiscale aftrek scholingsuitgaven.

STAP-budget

Op dit moment zijn alleen nog de contouren bekend van deze nieuwe subsidieregeling. Zo heeft de rijksoverheid op 3 juni 2019 bekendgemaakt dat zowel werkenden als niet-werkenden straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling kunnen aanvragen om bijv. een mbo-diploma te halen, een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Hierbij wordt er wel gekeken of iemand niet al recht heeft op studiefinanciering of een andere vorm van publieke financiering van onderwijs. Per jaar kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van € 1.000 tot € 2.000 per persoon. Is het totale budget van dat jaar uitgeput, dan vervalt die aanspraak.

Geen overgangsrecht. Voor scholingsuitgaven na de afschaffing van de aftrek bestaat er geen overgangsrecht. Als u dus een meerjarige opleiding volgt en u betalingen doet na de afschaffing, heeft u geen recht meer op aftrek. Tip. Het bestaande overgangsrecht ten aanzien van scholingsuitgaven voor studiejaren t/m 2014/2015 die destijds niet afgetrokken konden worden omdat het recht op een prestatiebeurs bestond, wordt gehandhaafd tot 1 januari 2031. Deze kosten kunnen alsnog (forfaitair) in aftrek worden gebracht als de prestatiebeurs niet definitief is omgezet in een gift.

Zowel de afschaffing van de aftrek van scholingsuitgaven, alsmede het STAP-budget, moeten nog eerst door de Tweede en Eerste Kamer voordat deze definitief worden. Dat duurt nog even. Ook in 2020 kunt u dus nog gewoon gebruikmaken van de fiscale aftrek scholingsuitgaven. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl