“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Sta eens stil bij een eventuele overstap naar de BV

Waar ligt het omslagpunt ?

In 2022 de BV in? In het verleden moest u jaarlijks flinke winsten maken om een BV-structuur fiscaal aantrekkelijker te laten zijn dan een eenmanszaak of een Vof. Het omslagpunt lag al snel op een winstniveau van € 160.000 tot € 170.000. Door tal van fiscale maatregelen is de BV als rechtsvorm echter eerder aantrekkelijk geworden.

Lagere tarieven vennootschapsbelasting. Allereerst zijn de tarieven in de vennootschapsbelasting flink gedaald. Waar een BV vroeger in de eerste schijf een belasting van 20% voor haar kiezen kreeg, bedraagt deze inmiddels nog slechts 15%. Bovendien geldt dit lage tarief voor steeds grotere winsten: in 2021 voor winsten tot € 245.000 en in 2022 voor winsten tot € 395.000.

Minder zelfstandigenaftrek. Ten tweede is het kabinet bezig om de zelfstandigenaftrek stap voor stap te verminderen. Doel is dat deze aftrek in 2036 nog maar € 3.240 bedraagt. Hiertoe wordt op dit moment de zelfstandigenaftrek ieder jaar met een bedrag van € 360 verminderd. In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.670. In 2022 nog slechts € 6.310.

Aftrekposten tegen lager tarief. Ten derde wordt het percentage waartegen aftrekposten mogen worden afgetrokken in de inkomstenbelasting steeds lager. U krijgt bij een flinke winst dus geen aftrek van uw hypotheekrente of zelfstandigenaftrek meer tegen het toptarief (2022: 49,5%), maar slechts tegen 40% (2022). In 2023 zal dit verder dalen tot circa 37,05%.

Lager omslagpunt. Door de genoemde drie fiscale ontwikkelingen ligt het omslagpunt in de regel een stuk lager dan voorheen. Als u niet te veel salaris uit uw BV nodig heeft, dan is een jaarlijks winstniveau van € 120.000 al voldoende om de BV-vorm aantrekkelijker te maken dan een eenmanszaak of Vof. Let op 1. Houd ook rekening met de kosten van de oprichting van en de inbreng in de BV(’s). Deze lopen al snel op tot in totaal € 3.000. Let op 2.  Als de resultaten van uw BV uiteindelijk tegenvallen, mag u hiermee rekening houden bij het bepalen van uw loon uit de BV. Het moet dan wel gaan om een situatie waarin uw BV het zich niet kan veroorloven een hoger, zakelijk loon aan u te betalen.

Beperken aansprakelijkheid

Uiteraard biedt een BV-structuur niet alleen fiscale voordelen. Bijkomend voordeel is dat u hiermee het risico beperkt dat u privé wordt aangesproken voor bedrijfsschulden. Bij een eenmanszaak of Vof bent u immers per definitie in privé aansprakelijk (hoofdelijk aansprakelijk). Dit betekent dat als u uw zakelijke schuldeisers niet meer kunt betalen, zij aanspraak kunnen maken op uw privévermogen, bijv. uw eigen woning, auto en banktegoeden.

BV is rechtspersoon. Als u onderneemt in een BV, bent u in beginsel niet in privé aansprakelijk voor schulden van de BV. Uw leveranciers en financiers gaan immers een overeenkomst aan met de BV en niet met u privé. In beginsel kunnen zij zich alleen verhalen op het vermogen van de BV. Let op 1.  Dit is uiteraard anders als u privé ook aansprakelijk te stellen bent op grond van een gesloten overeenkomst, bijv. omdat de bank eist dat u voor een financiering ook privé meetekent. Let op 2. U kunt als bestuurder in privé aansprakelijk worden gesteld voor (belasting)schulden van de BV. Dit is het geval als u onbehoorlijk bestuurt, waardoor deze schulden niet zijn betaald. Maar als u alles netjes regelt, zal hiervan niet snel sprake zijn.

Hoe werkt dat bij een Vof?

Het inbrengen van uw onderneming kan ook als u onderneemt in de vorm van een Vof. In dat geval kan ieder van de vennoten zijn aandeel in de firma inbrengen in een eigen personal holding-BV, waarna de onderneming wordt ingebracht in een gezamenlijke werk-BV. Let op. U bent verplicht de gerechtigdheid die bestond binnen de Vof (veelal fiftyfifty), te handhaven binnen de werk-BV. De inbreng mag niet misbruikt worden om een deel van de onderneming over te dragen aan uw compagnon of aan een derde.

Fiscaal ruisend of fiscaal geruisloos?

Stel nu dat u heeft besloten om over te stappen naar een BV-structuur. Hoe pakt u dat dan aan?

Per 1 januari. Allereerst is het van belang het juiste moment van overdracht te kiezen. Daarbij kunt u het beste aansluiten bij de datum waarop de jaarwinst wordt bepaald (1 januari), zodat er geen tussentijdse cijfers hoeven te worden gemaakt. Voor 2021 kunt u niet meer met terugwerkende kracht terug naar 1 januari 2021. Dit betekent dat als u wilt overstappen per begin van het jaar, u moet aansturen op een overdracht per 1 januari 2022.

Ruisend of geruisloos. Daarbij speelt ook een rol of u kiest voor een geruisloze of een ruisende inbreng in de BV. Bij een geruisloze inbreng rekent u fiscaal niet af over de goodwill en stille reserves, maar worden deze doorgeschoven naar de BV. Dit is veelal aantrekkelijk als de overwaarden in uw onderneming te groot zijn om onder te brengen in een stakingswinstlijfrente. Andere verschillen tussen een ruisende en een geruisloze inbreng zijn:

  • voor een geruisloze inbreng heeft u meer tijd om met terugwerkende kracht tot 1 januari een intentieverklaring te registreren (negen maanden) dan bij een ruisende inbreng (drie maanden). Hierdoor is er ook meer tijd beschikbaar om de BV uiteindelijk op te richten;
  • een ruisende inbreng is vaak fiscaal aantrekkelijk als de stakingswinst geheel kan worden omgezet in een stakingswinstvrijstelling. Let op. Om te voldoen aan de stortingsplicht, moet u wel over een positief vermogen beschikken in uw onderneming.

Omzetten fiscale oudedagsreserve

Wellicht heeft u in het verleden in uw eenmanszaak een fiscale oudedagsreserve (FOR) gevormd. Nu u overstapt naar een BV-structuur, kan deze reserve niet meer worden gehandhaafd.

Van FOR naar lijfrente. Bij zowel een geruisloze als een ruisende inbreng is het mogelijk om uw FOR om te zetten in een lijfrente bij uw nieuwe BV. Deze lijfrente wordt in de BV jaarlijks opgerent. Op het moment dat u met pensioen gaat, starten de uitkeringen hieruit, welke uiteraard belast zijn. Let op.  U moet er dus wel voor zorgen dat er in de BV hiernavolgende liquiditeiten voor apart gezet zijn.

Holdingstructuur

Eén BV is geen BV. Als u uw onderneming inbrengt in een BV, dan moet u ook beslissen of u gaat ondernemen met één BV of in een holdingstructuur. Fiscaal/juridisch biedt een holdingstructuur namelijk mooie voordelen:

  • u kunt vermogen uit de werk-BV belastingvrij overdragen aan de holding-BV. Daarmee wordt dit vermogen buiten het ondernemersrisico gebracht;
  • een holdingstructuur maakt het mogelijk om uw aandelen in de werk-BV op termijn te verkopen zonder directe belastingheffing over de verkoopwinst;
  • een holdingstructuur biedt de mogelijkheid om andere/nieuwe activiteiten in een afzonderlijke BV binnen de structuur op te zetten (tweede werk-BV).

Privéspaargeld in holding-BV parkeren. Een BV-structuur kan extra voordelig zijn als u beschikt over veel spaargeld en daardoor onevenredig hard wordt getroffen door de heffing in box 3. Het is dan mogelijk om dit spaargeld middels een kapitaalstorting in uw holding-BV te parkeren en zodoende de heffing in box 3 te ontlopen.

Kan ook later. Het direct oprichten van een holdingstructuur valt dus zeker te overwegen. Maar als u opziet tegen de administratieve kosten hiervan, is het ook mogelijk om te starten met slechts één BV. U kunt dan op een later moment alsnog zonder belastingheffing een holdingstructuur creëren.

Registreer de intentieverklaring tot oprichting van een BV voor 1 april 2022 bij de Belastingdienst. U heeft dan nog een aantal maanden de tijd om te beslissen of u de overstap naar de BV maakt en of u dat fiscaal geruisloos of met fiscale afrekening gaat doen. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl