“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Schenkingen aan kinderen, wat moet u weten?

Eigen behoefte in de toekomst

In de eerste plaats zal er moeten worden bekeken welk vermogen de ouders in de toekomst zelf nog nodig denken te hebben. Dit zal mede afhangen van de levensstijl die men als ouders gewend is en de daarbij behorende uitgaven. Let op.  Daarbij zal eveneens rekening moeten worden gehouden met eventuele behoeftige omstandigheden waarin men als ouders (of als langstlevende ouder) terecht kan komen.

Eens gegeven, blijft gegeven. Bij schenkingen geldt immers nu eenmaal het oude gezegde: ‘Eens gegeven, blijft gegeven’. Als geld en goederen door schenking eenmaal zijn overgegaan van het vermogen van de ouders naar dat van de kinderen, kunnen de ouders het geld en/of de goederen niet meer bij hun kinderen opeisen.

Terugschenken? Als de kinderen daartoe bereid zijn, kunnen ze het geschonken geld of de geschonken goederen weer terugschenken aan hun ouders.

Let op. Fiscaal gezien is dat echter niet interessant, omdat de ouders (2018: € 2.147,-) niet dezelfde fiscaal vrijgestelde bedragen hebben als de kinderen (2018: € 5.363,-).

Vermogen in het huis of het bedrijf?

Schenkingen op papier. Als de ouders onvoldoende liquide middelen hebben omdat hun vermogen in onroerende zaken (woonhuis, bedrijfspand) zit of in de onderneming, dan kunnen ze overwegen om ‘schenkingen op papier’ te doen. Er kan dan toch jaarlijks handig gebruik worden gemaakt van de fiscaal vrijgestelde bedragen, zonder dat het vermogen waar de ouders over kunnen beschikken kleiner wordt.

Eigen bijdrage Wlz

Wet langdurige zorg. Houd bij de afweging om al dan niet schenkingen te doen aan de kinderen rekening met de te betalen wettelijke eigen bijdrage als een van de ouders moet worden opgenomen in een zorginstelling.

Sinds 1 januari 2015 is de Wet langdurige zorg (Wlz) van kracht als de opvolger van de oude AWBZ. Op basis van de Wlz moet iemand die in een verpleeg- of zorginstelling wordt opgenomen een eigen bijdrage betalen.

Vermogen in box 3. Deze bijdrage is afhankelijk van het vermogen in box 3. Let op.  Bij een groot eigen vermogen kan de eigen bijdrage oplopen tot een bedrag van maximaal € 2.332,60 per maand. Zie voor meer informatie: http://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp

Via schenkingen eigen vermogen lager

Eigen bijdrage Wlz lager. Door schenkingen te doen aan kinderen (en kleinkinderen), kan het eigen vermogen in box 3 worden verlaagd. De eigen bijdrage Wlz zal dan op een lager bedrag worden vastgesteld.

Tip 1. Als de schenkingen de fiscaal vrijgestelde bedragen (jaarlijks € 5.363,- voor kinderen en € 2.147,- voor kleinkinderen, cijfers 2018) niet overschrijden, hoeft daarover uiteraard geen schenkbelasting te worden betaald.

Tip 2. Zijn er te weinig liquide middelen, dan kan er weer worden gedacht aan schenkingen op papier. Via jaarlijkse papieren schenkingen wordt er door de ouders een schuld opgebouwd die van het vermogen in box 3 mag worden afgetrokken.

Op basis van de Wlz moet men bij opname in een verpleeg- of zorginstelling een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage is afhankelijk van het vermogen in box 3. Door schenkingen te doen aan kinderen (en kleinkinderen) kan het eigen vermogen worden verlaagd. De eigen bijdrage Wlz zal dan lager zijn. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl