“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Privécorrecties, houd het redelijk

Hoe zat dat ook alweer? Als u als ondernemer privé gebruiktmaakt van zakelijke bedrijfsmiddelen die geheel of gedeeltelijk tot uw ondernemingsvermogen behoren, zoals uw laptop, dan moet u daar fiscaal ook rekening mee houden. Ook uit de bedrijfskosten, zoals die van uw adviseur moet u het privégedeelte elimineren. Het deel dat betrekking heeft op uw privézaken, zoals privéadvisering is niet aftrekbaar. Dat geldt ook voor de btw over dat deel. Maar hoe gaat het nu in zijn werk met bedrijfsmiddelen?

Gebruik schatten? Gebruikt u zakelijke bedrijfsmiddelen privé die geheel tot uw bedrijfsvermogen behoren? Dan moet u aan het einde van het jaar een correctie maken voor het privégebruik. Met redelijke schattingen kunt u al een hoop fiscaal gedoe voorkomen. Let op. Ook voor onderhoudskosten van het bedrijfsmiddel moet u een privécorrectie toepassen, zowel op de kosten als op de btw.

Als u bijvoorbeeld een laptop van de zaak 10 uur per dag gebruikt, waarvan 2 uur privé, dan is het privégebruik 20%. U heeft op 1 januari 2016 zakelijk een laptop aangeschaft van € 2.000,- exclusief € 420,- btw. Het privégebruik is 20%. U mag dan 80% van € 2.000,- = € 1.600,- activeren en over 5 jaar afschrijven (= € 320,- per jaar).

En wat met de btw? Dan is het van belang of u het bedrijfsmiddel volledig of gedeeltelijk als ondernemingsvermogen aanmerkt.

U trekt de btw bij aanschaf in zijn geheel af. De aanschafkosten van de laptop verdeelt u in 5 gelijke delen: € 2.000,- / 5 = € 400,-. Het eerste deel voor het jaar waarin u de laptop in gebruik heeft genomen en de overige vier delen voor de daaropvolgende jaren. Het privégebruik is 20%: dus € 400,- x 20% = € 80,-. Over dit bedrag moet u vervolgens vijf jaar: € 16,80 (21% x € 80,-) aan btw betalen. Dit bedrag geeft u aan in uw btw-aangifte over het laatste aangiftetijdvak van het jaar bij privégebruik, rubriek 1 ‘prestaties binnenland’ .

Andere privécorrecties? Andere privécorrecties kunnen spelen bij een auto van de zaak, privé wonen in een bedrijfspand en energielasten.

Het – evenredig – deel dat betrekking heeft op privé, is niet aftrekbaar en moet naar privé geboekt worden. Dat geldt ook voor de btw over dat deel. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl