“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Privébijtelling auto in de Vof en maatschap, hoe zit dat?

Gemakshalve. Ook in de Vof (hiermee bedoelen we vanaf nu de Vof en de maatschap) heeft u met de bijtelling voor het privégebruik van de auto te maken. Maar om hoeveel bijtellingen gaat het dan en hoe verdeel je dat? Wij maken u wegwijs …

Per auto één bijtelling

Net als bij eenmanszaken geldt ook voor de Vof dat u per auto met één bijtelling te maken heeft. Let op 1. Dit is alleen anders als u bewijst dat met de auto niet meer dan 500 kilometer privé gereden is in het jaar. Let op 2. Dat geldt dus voor het totale privégebruik van alle vennoten samen. Dat lukt vrijwel alleen met een sluitende kilometeradministratie.

Bijtelling verdelen? In een vennootschap moet de bijtelling op basis van de redelijkheid verdeeld worden. Is er bijvoorbeeld één auto van de zaak en zijn er drie vennoten aan wie de auto voor privégebruik ter beschikking staat, dan ligt een verdeling op basis van 1/3 deel van de bijtelling voor iedere vennoot voor de hand. Let op. Van belang is in ieder geval dat de bijtelling voor 100% over de vennoten verdeeld wordt.

Voorbeeld.Een Vof met drie vennoten beschikt over één auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 40.000,- en 22% bijtelling. De auto staat aan iedere vennoot ter beschikking voor privégebruik. De bijtelling per vennoot bedraagt dan in beginsel € 40.000,- x 22% x 33,33% = € 2.933,-.

Administratieve verwerking? Iedere vennoot wordt belast voor zijn of haar aandeel in de winst van de vennootschap. De bijtelling vermeerdert dit aandeel in de winst, zodat de vennoot meer belasting betaalt. Bedraagt in ons voorbeeld de winst van de Vof bijv. € 150.000,- en is het winstaandeel per vennoot 1/3 deel, dan bedraagt de winst per vennoot dus € 150.000,- / 3 = € 50.000,- vermeerderd met de bijtelling. De winst per vennoot komt dan per saldo neer op € 50.000,- + € 2.933,- = € 52.933,-.

Bijtelling op basis van winstaandeel?

Niet in iedere Vof wordt de winst gelijk verdeeld. In een Vof met drie vennoten zou ook een winstverdeling op basis van 20% – 30% – 50% mogelijk zijn. Bij meerdere gebruikers van een auto van de zaak, moet de bijtelling plaatsvinden op basis van de redelijkheid. Let op. Het lijkt dat een verdeling van de bijtelling op basis van de winstverdeling hieraan niet voldoet. De bijtelling is namelijk verschuldigd vanwege het feit dat de auto privé gebruikt kan worden en het is niet gezegd dat de vennoot met het grotere winstaandeel de auto ook meer privé gebruikt.

Afwijken kan met een ‘maar’. Een afwijkende verdeling van de bijtelling is mogelijk, mits hiervoor goede redenen zijn en de verdeling dus redelijk is. Zo zou het best kunnen dat een vennoot die de auto vaker privé gebruikt een groter deel van de bijtelling voor zijn rekening neemt. Zolang het totaal van de bijtelling 100% bedraagt, is hier weinig op tegen. De fiscus zal wel achterdochtig worden als het grootste deel van de bijtelling bij de vennoot terecht komt met het kleinste winstaandeel, omdat er dan per saldo een tariefvoordeel bereikt kan worden. U zult dan met heel goede argumenten moeten komen om dit te verdedigen.

In een Vof of maatschap moet u de bijtelling voor de auto of auto’s van de zaak over de vennoten/maten naar redelijkheid verdelen zolang het totaal van de bijtelling maar 100% over hen verdeeld wordt. Bijtellen op basis van winstaandeel is niet slim. Let erop dat u een afwijkende verdeling kunt onderbouwen. bron: indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl