“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Per 01.01.2023 geen collectiviteitskorting zorgverzekering meer

Tot 2023 wel nog collectiviteitskorting

Tot 2023 is het nog mogelijk voor werkgevers om een collectiviteitskorting te geven op de basiszorgverzekering van werknemers. Vanaf 1 januari 2023 krijgen werknemers geen premiekorting meer bij een collectieve zorgverzekering. Een overgangsregeling is niet van toepassing.

Dezelfde korting voor iedereen. Tot dusverre kunnen verzekeraars een korting geven op collectieve contracten die via u als werkgever of een ander collectief, zoals een vakbond of een patiëntenvereniging, worden gesloten. De enige restrictie die hier geldt, is dat de korting alleen gebaseerd mag zijn op het aantal deelnemers van het collectieve contract. De verzekeraar moet voor alle collectieve contracten dezelfde korting geven. Dit betekent dat het niet mogelijk is om bepaalde groepen verzekerden met een bepaald risicoprofiel (denk aan leeftijd, geslacht, risico’s op de werkvloer) te bevoordelen of te benadelen ten opzichte van andere groepen. De gedachte hierbij is dat er op zorgkosten bespaard kan worden door aanvullende afspraken met de zorgverzekeraar en behandelaars te maken. De praktijk is zoals altijd weerbarstiger.

Nadelig effect weghalen. Om de collectieve korting op de premie van de zorgverzekering voor werknemers te kunnen bekostigen, verhogen zorgverzekeraars in de praktijk de premies, ook voor verzekerden die niet meedoen aan de collectieve regeling. Om dit nadelige effect te beperken, is vanaf 1 januari 2020 het maximale kortingspercentage dat een verzekeraar mag geven, verlaagd van 10 naar 5%. Dit maximum geldt niet voor een eventuele aanvullende verzekering. In de praktijk betekent dit dat de groep die onder het collectief valt, profiteert van de korting, maar dat mensen die hiervoor niet in aanmerking komen, de volledige premie betalen.

Einde collectiviteitskorting. Vanaf 2023 kan er niet langer een collectiviteitskorting worden gegeven. Er is geen overgangsregeling getroffen. Dit kan betekenen dat u de gemaakte afspraken met uw zorgverzekeraars moet laten aanpassen.

Wat kunt u nog wel doen?

U staat als werkgever niet met lege handen.  U kunt vanaf 1 januari 2023 nog steeds een collectieve zorgverzekering afspreken en daarbij zorginhoudelijke afspraken maken over verzuimreductie, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Tip.  Daarbij blijft het ook nog steeds mogelijk om een collectiviteitskorting op een aanvullende verzekering aan te bieden. Ook kunt u nog een korting op het vrijwillig eigen risico geven. Hierdoor kunt u nog steeds in financieel opzicht bijdragen aan de zorgpremie van uw werknemers.

De gemeentepolis

Gemeenten kunnen een collectieve zorgverzekering voor sociale minima aanbieden, de gemeentepolis. In de praktijk is de collectiviteitskorting die gemeenten aanbieden erg laag, soms zelfs 0%. Let op.  Vanaf 2023 wordt ook voor de sociale minima de korting op de basisverzekering afgeschaft. Wel kunnen gemeenten hun bewoners een premiebijdrage geven en zorgverzekeraars kunnen een premiekorting bieden op een eventuele aanvullende verzekering. Dit alles zorgt ervoor dat de sociale minima naar verwachting niet te maken krijgen met een premieverhoging.

Vanaf 1 januari 2023 kunt u wel nog een collectiviteitskorting aanbieden op aanvullende (zorg)verzekeringen. Ook mag u zorginhoudelijke afspraken maken of een korting geven op het eigen risico. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl