“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Oplaadpunt elektrische auto thuis, wat met de btw?

Elektrisch rijden

Opladen. Elektrisch rijden wordt met name dankzij verschillende fiscale voordelen steeds populairder. Elektrische auto’s moeten echter wel vaak opgeladen worden. Dan is een laadpunt thuis wel zo praktisch. Als u op eigen terrein kunt parkeren, kunt u een laadpaal aanschaffen en bij u thuis laten installeren. Zonder eigen parkeervoorziening heeft u een vergunning van de gemeente nodig voor het plaatsen van een laadpaal. Dat kan helaas niet bij iedere gemeente.

Openbaar. Zonder eigen parkeerplaats komt de laadpaal op openbaar gebied te staan. Soms is de laadpaal dan geheel voor openbaar gebruik. Dan loopt de stroomvoorziening ook zelfstandig via de gemeente. In andere gevallen wordt de laadpaal op openbaar terrein bij de eigen woning geplaatst, op voorwaarde dat het gebruik wordt gedeeld (met de buurman). De stroomvoorziening loopt dan (evengoed) via uw meterkast.

Btw. De btw op de aanschaf van de laadpaal kunt u in aftrek brengen als u uw auto voor de btw ‘op de zaak’ heeft staan. Rijdt u uw auto privé, dan is deze btw niet aftrekbaar.

Energiekosten

Een laadpaal op eigen terrein heeft geen eigen stroomvoorziening, zoals ‘echte’ openbare laadpalen dat wel hebben, dus wordt de stroom uit uw meterkast gebruikt. De btw op de stroom die voor het opladen van uw elektrische auto wordt gebruikt, is aftrekbaar als de auto ‘op de zaak’ staat. Dan moet u wel weten hoeveel stroom u voor uw elektrische auto gebruikt. Let op. Niet alle laadpalen meten het stroomverbruik. Kies er dus een die het verbruik meet.

Gedeeld gebruik

Buurman. Als u een vergunning van de gemeente heeft om een laadpaal op openbaar gebied bij uw woning te plaatsen, is het gebruik van uw laadpaal dus niet exclusief voor u. Dat betekent dus ook dat uw buurman dan uw stroom gebruikt!

Afrekenen. Het laden van de auto van uw buurman gebeurt (ook) met een laadpas. Dat betekent dat u een vergoeding ontvangt van de exploitant van zijn laadpas voor de door u geleverde stroom. Over de doorgeleverde stroom moet u dan wel btw afdragen! U trekt de btw op de via de laadpaal verbruikte stroom namelijk ook af.

Privégebruik

Forfait. Als u uw auto zowel zakelijk als privé gebruikt, moet u aan het eind van het jaar btw over het privégebruik betalen. Als u geen kilometeradministratie bijhoudt, betaalt u een vast percentage van de cataloguswaarde. Daar zijn alle kosten bij inbegrepen, dus ook de laadpaal en de verbruikte stroom.

Kilometers. Houdt u wel een kilometeradministratie bij, dan moet u bij de berekening ook rekening houden met de stroom die via uw laadpaal door uw zakelijke auto is gebruikt.

Energiebelasting. Voor laadpalen met een zelfstandige aansluiting wordt de energiebelasting vanaf 1 januari 2017 verlaagd voor een periode van drie jaar. Dat scheelt € 1,- tot € 2,- per laadbeurt.

Dat geldt helaas niet voor de laadpaal thuis, omdat deze vrijwel nooit een zelfstandige aansluiting heeft, die is immers gekoppeld aan uw meterkast.

Staat uw auto ‘op de zaak’, dan kunt u de btw op de aanschaf van een laadpaal thuis en de btw op verbruikte stroom aftrekken. Dat geldt niet voor de privéauto. Als ook anderen uw laadpaal gebruiken, moet u daar eveneens btw over betalen. Let er dus op dat het stroomverbruik gemeten wordt. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl