“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Oplaadkosten voor elektrische auto vergoeden

Eigen auto

€ 0,19/km. Een werknemer die met een privéauto naar het werk komt en zakelijke kilometers maakt, kunt u een vaste vergoeding geven van € 0,19 per gereden kilometer. Van deze vergoeding moet de werknemer alle kosten die te maken hebben met het reizen betalen, dus ook de brandstof- of energiekosten. Let op 1.  Opladen onderweg moet de werknemer dan dus zelf betalen, de kosten hiervan kunt u niet onbelast vergoeden naast de vergoeding van € 0,19 per kilometer. Let op 2. Bij een privéauto kunt u niet de kosten van het plaatsen van een laadpaal en het aanpassen van de meterkast onbelast vergoeden.

Hogere vergoeding. U kunt er als werkgever voor kiezen om meer dan deze € 0,19 te vergoeden en dat meerdere als eindheffingsloon ten laste van de eventueel beschikbare vrije ruimte in de werkkostenregeling te laten komen. Wordt deze vrije ruimte overschreden, dan bent u daarover 80% eindheffing verschuldigd.

Auto van de zaak

Op naam van de werkgever. Bij een auto van de zaak werkt het net even anders. Soms staan het leasecontract, de laadpaal thuis en de laadpas voor onderweg op de naam van de werkgever. U ontvangt dan maandelijks een afrekening van de laadkosten en betaalt deze. Dat kan voor de werknemer onbelast blijven.

Laadkosten doorberekend. Het kan ook dat de werknemer de laadkosten die hij thuis maakt, maandelijks afleest van de apart gemonteerde kWh-meter en de gebruikte stroom vermenigvuldigt met het tarief dat hij voor thuisstroom betaalt. Deze declaratie kan u onbelast aan de werknemer uitbetalen. Let op. Daarbij moet u wel oppassen dat u niet meer vergoedt dan de werknemer daadwerkelijk aan kosten maakt. Als dat gebeurt, zal de Belastingdienst namelijk het meerdere als belast loon aanmerken.

Laadpaal en aanpassen meterkast. U mag als werkgever overigens ook de kosten van het plaatsen van de laadpaal en het aanpassen van de meterkast onbelast vergoeden. Deze kosten hangen immers samen met de auto van de zaak.

Tarieven

De tarieven voor laadstroom lopen behoorlijk uiteen. De leverancier en beheerder van de laadpaal (Charge Point Operator) bepaalt namelijk de hoogte. Sommige leveranciers rekenen een standaardtarief en het aantal gebruikte kWh, anderen brengen alleen de gebruikte kWh in rekening. Tip.  Gezien de stijgende energieprijzen is het wellicht handig om met uw werknemers met een auto van de zaak afspraken te maken over de maximale laadkosten die u vergoedt.

Conclusie

Privé. Laadkosten kunnen niet altijd onbelast vergoed worden. Bij een privéauto zit de vergoeding voor de oplaadkosten namelijk al in de vergoeding van € 0,19 per kilometer die u betaalt.

Van de zaak. Als een werknemer in een elektrische auto van de zaak rijdt, kunt u de laadkosten onbelast vergoeden. Dat kan door rechtstreeks de factuur te betalen aan de energieleverancier of door de kosten te vergoeden op declaratiebasis. Let in dat geval wel op dat u niet te veel vergoed, want als dat gebeurt, is er sprake van belast loon.

Bij een elektrische auto van de zaak kunnen alle laadkosten volledig onbelast door de werkgever worden vergoed. Staat de auto of het leasecontract echter op naam van de werknemer, dan kan er slechts € 0,19 per gereden zakelijke kilometer voor onbelaste vergoeding in aanmerking komen. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl