“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Opbrengst verhuur deel woning toch belast?

Woning verhuren populair. Het verhuren van de woning of een deel ervan is tegenwoordig erg populair. Bovendien besliste Hof Amsterdam vorig jaar dat de verhuur van een deel van de woning onbelast is. Let op. De Hoge Raad draait deze uitspraak echter terug. Ook de verhuur van een deel van de woning is dus belast.

Belastingheffing beperkt. Dat de verhuur belast is, betekent niet dat de gehele inkomsten moeten worden opgegeven. U hoeft slechts 70% van de netto-inkomsten aan te geven als huuropbrengst in box 1. Tip. Van de verhuurinkomsten mag u dus ook eerst de kosten aftrekken, zoals bijv. voor bewassing en slijtage van de inboedel. Van het restant is dan 70% belast.

Verhuurinkomsten alsnog opgeven. De uitspraak betekent dat u de verhuurinkomsten alsnog moet opgeven, als u dat in uw aangiften nog niet had gedaan. Heeft u ze wel opgegeven, maar alvast bezwaar aangetekend met het oog op de mogelijk positieve uitkomst van deze rechtszaak, dan weet u dat de Belastingdienst uw bezwaar zal afwijzen. In beroep gaan, is vanwege de uitspraak van de Hoge Raad zinloos.

Volgens de Hoge Raad zijn verhuurinkomsten ook belast als de verhuur een deel van de eigen woning betreft. Heeft u deze inkomsten in het verleden niet opgegeven, overweeg dan om het alsnog te doen als u anders forse naheffingen verwacht. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl