“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Op welk adres de kinderen inschrijven?

Verdelen. Voorheen werd er vaak het advies gegeven om bij meerdere kinderen na echtscheiding minimaal één kind in te schrijven bij ieder van de ouders. Zo kon er optimaal gebruik worden gemaakt van de alleenstaande-ouderkorting, een heffingskorting in de inkomstenbelasting. Deze alleenstaande-ouderkorting bestaat niet meer. Extra geld komt nu via het kindgebonden budget (KGB). Moet u nu wel of niet kinderen administratief over beide co-ouders verdelen?

Verschillende regelingen. Het antwoord op deze vraag is sterk afhankelijk van uw specifieke situatie. Per regeling verschillen de gevolgen. Daarom zullen wij in dit artikel per regeling de regels en tips behandelen.

Kinderbijslag

Verdelen. Allereerst heeft u als ouder recht op kinderbijslag. Deze wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind staat ingeschreven. Door uw kinderen over twee adressen te verdelen, verdeelt u dus ook direct de kinderbijslag.

Niet voordeligste. Dit geldt in principe ook voor het KGB. De ouder die kinderbijslag voor het kind ontvangt, heeft ook recht op deze toeslag. Dit is echter niet altijd het voordeligste. De hoogte van het KGB wordt namelijk bepaald aan de hand van het inkomen en vermogen. Tip.  Hierdoor is het veelal voordeliger om de kinderen allemaal in te schrijven bij de ouder met het laagste inkomen/ vermogen.

Proefberekening. U kunt op https://www.belastingdienst.nl/toeslagen een proefberekening maken. U kunt dan bepalen welke keuze voor u beiden de meest voordelige is.

Kinderopvang

Kinderopvangtoeslag. Als uw kinderen nog naar de opvang gaan, dan heeft u recht op kinderopvangtoeslag (KOT). U moet als co-ouders schriftelijk aan de Belastingdienst melden dat u bent gescheiden. Vervolgens kan er KOT worden aangevraagd en worden verdeeld over beide co-ouders, mits de kinderen minimaal drie dagen per week bij die ouder verblijven. Tip.  Ook hierbij geldt dat u een hogere kinderopvangtoeslag krijgt naarmate uw inkomen lager is.

Aangifte inkomstenbelasting

Belastingkorting. Ten slotte nog uw aangifte inkomstenbelasting. Uw co-ouderschap komt hierin terug in de vorm van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (ICK). Op voorwaarde dat uw kind nog geen twaalf jaar oud is en u werkt, heeft u recht op een behoorlijke belastingkorting. Let op.  Voor co-ouders geldt als extra voorwaarde dat het kind doorgaans minimaal drie dagen per week bij de ouder moet verblijven. Een gelijkwaardige verdeling zorgt er dus voor dat beide co-ouders hierop aanspraak kunnen maken.

Nog even een overzicht

Wie? Inkomensafhankelijk?
Kinderbijslag Ouder waarbij kind staat ingeschreven Nee
KGB Ouder waarbij kind staat ingeschreven Ja
KOT Ouder waar kind minimaal drie dagen per week verblijft Ja
ICK Ouder waard kind minimaal drie dagen per week verblijft Ja
Ga na of het gunstig is kinderen administratief over beide co-ouders te verdelen of op één adres in te schrijven. Dit laatste zal veelal gunstiger zijn als de ene co-ouder een aanzienlijk hoger inkomen heeft dan de andere co-ouder. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl