“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Ook de belastingaangifte voor partners vergt aandacht

Ondernemers kunnen de aangifte over 2015 ook samen met hun echtgenoot of partner invullen. Dat is echter niet verplicht en soms zal dat ook niet uw voorkeur hebben. In welke situaties doet dit zich voor en wat zijn dan de mogelijkheden?

Uitstel voor een van beiden?

U zult er de voorkeur aan geven om apart aangifte te doen als een van beiden uitstel wil om de aangifte in te dienen. Bijvoorbeeld omdat de boekhouder uw jaarcijfers nog niet heeft opgeleverd. Maar wat nu als uw partner geld terugkrijgt en wél aangifte wil doen, zodat ze het geld ook vóór 1 juli a.s. in huis heeft? U vraagt dan uitstel aan voor uzelf en uw partner vult gewoon zijn of haar aangifte in. Let op. U en uw partner moeten wel beide aangiftes digitaal ondertekenen, ook als u apart aangifte doet.

Uitstel aanvragen? U moet vóór 1 mei a.s. uw aangifte 2015 indienen. Lukt dat niet, dan kunt u digitaal uitstel aanvragen via Mijn Belastingdienst. U heeft daarvoor wel een DigiD nodig. Heeft u die nog niet, vraag deze dan tijdig aan, want dit duurt in de regel wel een dag of vijf. U kunt ook telefonisch uitstel aanvragen als u dat liever doet, via (0800) 05 43.

Opletten bij verdeling aftrekposten

Het is wel opletten geblazen, want sommige aftrekposten, zoals de aftrek van hypotheekrente, kunt u onderling verdelen. En het is niet makkelijk een verdeling te maken als u nu nog niet weet hoe een van de twee aangiftes eruit komt te zien. Tip. Gelukkig is herziening mogelijk. Hoe dan?

Verdeling wijzigen. Blijkt een gekozen verdeling achteraf toch niet optimaal te zijn, dan kunt u deze nog herzien zolang een van beide aanslagen nog niet definitief vaststaat. Uiteraard moet u er dan wel mee akkoord gaan dat de al wel vaststaande aanslag nog gecorrigeerd kan worden conform de definitief gekozen verdeling. Bovendien kan er rente worden berekend over het ten onrechte al teruggegeven bedrag.

Houd rekening met gevolgen uitstel! Houd er rekening mee als uw partner uitstel heeft gevraagd dat dit van invloed kan zijn op uw belastbaar bedrag! Uw teruggave kan immers meer zijn dan waar u uiteindelijk recht op heeft en dan moet u terugbetalen. Heeft u recht op toeslagen, dan zullen ook deze pas definitief kunnen worden vastgesteld zodra de beide aangiftes definitief vaststaan. Ook dit kan betekenen dat u een deel van de ontvangen toeslagen terug moet betalen.

Onderling verrekenen?

Als de ene partner geld terugkrijgt terwijl de andere moet betalen, kan de fiscus dit niet onderling verrekenen. Verrekenen met uw aanslag kan wel met geld dat u zelf nog terug moet krijgen van de fiscus. Of u in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden gehuwd bent, is overigens niet van belang, want onderling verrekenen kan in beide situaties niet.

Machtiging tot verrekening? Als u de fiscus heeft gemachtigd om onderling te verrekenen, kan uw teruggave wel gebruikt worden om de schuld van uw partner af te lossen, of andersom. Heeft u bijv. een betalingsregeling met de fiscus, dan kan het zijn dat hierbij zo’n machtiging is afgegeven.

Houd er rekening mee dat het te betalen of terug te krijgen bedrag aan belasting nog kan wijzigen als ú al aangifte heeft gedaan maar uw partner nog niet. Vraagt u om uitstel voor het indienen van uw aangifte, dan levert dit dus ook voor uw partner onzekerheid op. Dat geldt ook als er toeslagen van toepassing zijn. bron:inidcator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl