“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Onjuist doen van btw-aangifte; de gevolgen

Casus

De bestuurder heeft over de periode 2012 tot en met 2017 namens de stichtingen meerdere malen onjuiste aangiften omzetbelasting ingediend en daarmee ten onrechte bedragen aan omzetbelasting teruggevraagd en ontvangen. Het betreft een bedrag van € 286.150.

De ten onrechte ontvangen geldbedragen zijn vrijwel direct na ontvangst overgeboekt naar de privébankrekening van de bestuurder, bankrekeningen van zijn gezinsleden en naar bedrijven. De verdachte heeft zich hiermee tevens schuldig gemaakt aan (gewoonte)witwassen.

Het hof veroordeelt de bestuurder, op grond van het hiervoor genoemde, voor een gevangenisstraf voor 15 maanden (waarvan 3 maanden voorwaardelijk).

Tips voor de praktijk

In de praktijk komt het regelmatig voor dat er om diverse redenen ervoor wordt gekozen om een onjuiste btw-aangifte te doen. De grootste reden hiertoe in de afgelopen maanden is het hebben van financiële problemen. De Belastingdienst en het Openbaar Ministerie pakken dit soort zaken steeds vaker strafrechtelijk aan met als gevolg dat een gevangenisstraf of een taakstraf wordt opgelegd. Een ander bijkomend nadeel is dat desbetreffende persoon een strafblad heeft en daarmee bijvoorbeeld in de problemen raakt bij het aanvragen van een VOG (verklaring omtrent gedrag).

Bij het hebben van financiële problemen is het verstandiger om een correcte btw-aangifte in te dienen en te verzoeken om uitstel van betaling. Het verdient in dergelijke gevallen tevens aanbeveling om melding betalingsonmacht te doen om eventuele bestuurdersaansprakelijkheid risico te minimaliseren.

In sommige gevallen is het nog mogelijk om eerder ingediende onjuiste btw-aangiften te corrigeren zonder strafrechtelijke consequenties. In dergelijke gevallen wordt veelal nog wel een bestuursrechtelijke boete opgelegd, maar dit is minder ernstig dan een strafrechtelijke boete, taakstraf of gevangenisstraf. bron: nextens


Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl