“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Onderneming draait al tijdje verlies, nog aftrek in box 1?

Verrekening ondernemingsverlies

In het verliesjaar zelf. Heeft uw onderneming in het jaar 2020 een verlies behaald, dan kunt u dit verlies verrekenen met uw andere inkomsten in box 1 (inkomen uit werk en woning), bijv. met uw salaris of een uitkering die u ontvangt.

In eerdere en latere jaren. Als u geen overige inkomsten heeft in box 1, dan kunt u dit verlies verrekenen met positieve box 1-inkomsten uit de drie voorafgaande jaren en met positieve box 1-inkomsten uit de negen volgende jaren.

Bron van inkomen

Echte onderneming? Niet alle ondernemingsverliezen kunnen fiscaal verrekend worden. Zo moet er namelijk wel sprake zijn van een ‘echte’ onderneming. Er moet sprake zijn van een bron van inkomen. Een bron van inkomen omvat de hiernavolgende drie kenmerken.

Deelname economisch verkeer. Er wordt deelgenomen aan het economisch verkeer als er handelingen buiten de privésfeer worden verricht. Werkzaamheden tussen u en uw partner vallen hier dan ook niet onder.

Winst beogen. Met deze handelingen moet ook beoogd zijn een voordeel te behalen (subjectief).

Redelijkerwijs te verwachten. Daarnaast moet het voordeel ook redelijkerwijs te verwachten zijn (objectief).

Voorbeeld.Dit betekent dat als u een Rolls-Royce koopt om een paar keer per jaar mee te rijden als taxi, u hiermee wel een voordeel beoogd, maar u ook zeker weet dat er jaarlijks een verlies wordt behaald. Er is dan ook geen sprake van een bron van inkomen.

Verliesgevend

Eerste jaren. Het komt regelmatig voor dat bij de start van een onderneming, er in de eerste jaren alleen maar een verlies wordt behaald. De Belastingdienst stelt in deze situaties veelal dat er geen bron van inkomen is, waardoor de ondernemingsverliezen niet worden geaccepteerd. U zult dan ook aan moeten tonen dat er nog een winst te verwachten is in de toekomst, anders worden uw werkzaamheden mogelijk als resultaat uit overige werkzaamheden aangemerkt. U heeft dan geen recht heeft op de ondernemingsfaciliteiten.

Structureel verlies. Had u voorheen een winstgevend bedrijf, maar draait u nu al jaren structureel verlies, ook dan zal de Belastingdienst stellen dat er geen sprake meer is van een onderneming. Een verlies als gevolg van coronamaatregelen is geen structureel verlies.

Staking. Het einde van uw onderneming betekent dat uw onderneming is gestaakt. U moet dan belasting betalen over de stille reserves in uw onderneming en dit kan een fikse aanslag zijn. Vooruitlopend op dit probleem kunt u kijken of het resultaat boven nul kan worden gebracht.

Actie ondernemen

Verhuur. Mogelijk kunt u uw bedrijfspand of andere bedrijfsmiddelen gaan verhuren. Door de huurinkomsten stijgt uw resultaat en misschien wordt er dan wel een plus behaald.

Nevenactiviteiten. Door nevenactiviteiten te starten, kunt u mogelijk ook winst behalen. Er moet wel voldoende samenhang zijn met uw huidige ondernemingsactiviteiten. Let op. Bij bijv. een speelgoedwinkel en een kapperszaak is er onvoldoende samenhang om van één onderneming te spreken.

Behaalt u structureel een verlies, kom dan in actie om fiscale problemen te voorkomen. Bekijk of u winst kunt behalen door bedrijfsmiddelen te verhuren of start een nevenactiviteit. Lukt dit niet, dan ligt een directe afrekening met de fiscus op de loer. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl