“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Nieuwe btw-regeling voor vouchers

Vouchers en de btw

Huidige btw-regeling. Cadeaubonnen, boekenbonnen, bioscoopbonnen en dinerbonnen zijn aan te merken als vouchers. Op dit moment bent u als ondernemer bij de verkoop van vouchers btw verschuldigd op het moment dat deze voucher door de gebruiker wordt aangewend voor de aankoop van een product of dienst. Op dat moment moet beoordeeld worden of het lage btw-tarief of het hoge btw-tarief van toepassing is.

Nieuwe regeling

De nieuwe regeling maakt voor het moment van het verschuldigd worden van btw onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik.

Enkelvoudig gebruik. Is op het moment van verkoop van de voucher duidelijk welke soort goederen of welke dienst er met de voucher aangeschaft wordt, dan is er sprake van een voucher voor enkelvoudig gebruik. De btw is dan verschuldigd op het moment dat de voucher voor enkelvoudig gebruik verkocht wordt.

Meervoudig gebruik. Is op het moment van de verkoop van de voucher niet duidelijk welk goed of welke dienst er met de voucher wordt aangeschaft, dan is de btw pas verschuldigd op het moment dat de voucher daadwerkelijk wordt besteed voor de aanschaf van een goed of dienst. Pas op het moment van besteding van de voucher is namelijk vast te stellen of er met de voucher een goed of dienst belast met het lage btw-tarief wordt aangeschaft, of dat een goed of dienst onder het hoge btw-tarief valt. Op die manier wordt het juiste btw-tarief toegepast.

Voorbeeld.Een delicatessenzaak verkoopt cadeaubonnen waarmee zowel kaasjes als flessen wijn gekocht kunnen worden. Op het moment van verkoop van de voucher is niet bekend of er kaas (6% btw) of wijn (21% btw) gekocht zal worden, zodat de voucher voor meervoudig gebruik is. De btw is dan verschuldigd op het moment van besteding van de voucher. Als een cadeaubon van € 20,- besteed wordt voor € 5,- aan kaas en € 15,- aan wijn, dan is op het moment van besteding van de cadeaubon het volgende aan btw verschuldigd:

21/121 x € 15,- € 2,60
6/106 x € 5,- € 0,28
Totaal btw € 2,88

Let op. Vanaf 1 januari 2019 wordt het verlaagde btw-tarief verhoogd van 6 naar 9%.

Btw-heffing uitstellen. U kunt voordeel behalen door het moment van btw-heffing uit te stellen en vouchers voor meervoudig gebruik te verkopen. Van belang is dan dat de voucher zowel voor goederen en diensten die belast zijn met het lage btw-tarief als voor goederen en diensten die met het hoge btw-tarief belast zijn, besteed kan worden.

Waardebonnen en btw

Waardebonnen die zonder bijbetaling kunnen worden ingewisseld voor goederen en diensten vallen ook onder de nieuwe btw-regeling voor vouchers. Dit betekent dat er op het moment van uitgifte btw verschuldigd is als op dat moment bekend is welke goederen of diensten aangeschaft kunnen worden. Kunnen er zowel goederen en diensten belast met het lage btw-tarief als belast met het hoge btw-tarief worden aangeschaft, dan is de waardebon pas belast bij inwisseling.

Bij vouchers voor enkelvoudig gebruik is de btw vanaf 1 januari 2019 verschuldigd op het moment van verkoop van de voucher. U kunt het moment van btw-heffing uitstellen door vouchers voor meervoudig gebruik (goederen/diensten met verschillende btw-tarieven) te verkopen. Btw-afdracht is dan pas bij besteding. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl