“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Nieuw tijdelijk aanvullend betalingsuitstel tot en met 31.01.2022

Nieuw aanvullend betalingsuitstel

Heeft u tot en met 30 september 2021 gebruikgemaakt van het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis en lukt het u ook niet om na deze datum tijdig uw belastingen te betalen, dan kunt u, indien u voldoet aan de voorwaarden, een tijdelijke aanvullende tegemoetkoming (hierna: versoepeling) aanvragen. Dit houdt in dat u voor de periode 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022 nog niet hoeft te voldoen aan nieuwe betalingsverplichtingen voor de belastingen waarvoor u reeds eerder bijzonder uitstel van belastingen heeft gekregen. Deze nieuwe belastingschulden vallen dan ook onder de betalingsregeling van 60 maanden voor de belastingschuld die u heeft opgebouwd tijdens het bijzonder uitstel van betaling.

Voorwaarden. Wat zijn de voorwaarden?

  1. U heeft bijzonder uitstel van betaling aangevraagd en gekregen.
  2. Dat u de belastingen nog steeds niet kunt betalen, is hoofdzakelijk veroorzaakt door de coronacrisis.
  3. De betalingsproblemen zijn van tijdelijke aard.
  4. De betalingsproblemen zijn voor een bepaald tijdstip opgelost.
  5. Uw onderneming is levensvatbaar.
  6. Voor de belastingen waarvoor het uitstel wordt gevraagd, is er voldaan aan de aangifteplicht.
  7. Is de totale belastingschuld die u heeft opgebouwd ten tijde van het bijzonder uitstel, plus de schuld die u heeft opgebouwd vanaf 1 oktober 2021, € 20.000 of hoger, dan moet u een verklaring van een derde deskundige verstrekken die het voor de Belastingdienst aannemelijk maakt dat u aan de eisen als bedoeld onder 2 tot en met 5 voldoet.
  8. Is de totale belastingschuld die u heeft opgebouwd ten tijde van het bijzonder uitstel, plus de schuld die u heeft opgebouwd vanaf 1 oktober 2021, lager dan € 20.000, dan kunt u volstaan met een eigen verklaring die voldoet aan dezelfde eisen als bedoeld onder 7.

Hoe vraagt u dit aan?

Op het moment dat u na 30 september 2021 een (naheffings)aanslag ontvangt die u niet kunt betalen, dan kunt u de tijdelijke aanvullende versoepeling schriftelijk aanvragen door een brief te sturen naar: De Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC Heerlen. Let op. De verklaring van de derde deskundige of uw eigen verklaring dient u als bijlage mee te sturen.

Terugwerkende kracht. U kunt de tijdelijke aanvullende versoepeling die geldt van 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022, met terugwerkende kracht aanvragen. U kunt hier tot en met 31 januari 2022 schriftelijk om verzoeken. Betaalt u op of na 1 oktober 2021 uw belastingen niet op tijd en vraagt u later pas de tijdelijke aanvullende versoepeling aan, dan worden eventuele boetes van (naheffings)aanslagen die u niet tijdig heeft betaald, vernietigd als de Belastingdienst besluit dat u hiervan gebruik kunt maken.

Niet coronagerelateerd?

Zijn de betalingsproblemen niet coronagerelateerd en kunt u nieuw opkomende belastingschulden niet tijdig betalen, dan kunt u proberen om via de gewone regels uitstel of een betalingsregeling te krijgen.

Kort telefonisch uitstel. De Belastingdienst kan u zonder nader onderzoek kort telefonisch uitstel van betaling verlenen. Dit uitstel bedraagt maximaal vier maanden na de laatste vervaldag van de (oudste) aanslag.

Om voor dit uitstel in aanmerking te komen, moet u aan de hiernavolgende voorwaarden voldoen.

  • Uw totale openstaande belastingschuld bedraagt minder dan € 20.000. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met een belastingschuld waarvoor uitstel van betaling in verband met een ingediend bezwaar- of beroepschrift is verleend.
  • U heeft geen openstaande belastingaanslagen waarvoor dwangbevelen zijn opgelegd.
  • U heeft geen vergrijpboete openstaan.
  • U heeft niet eerder voor dezelfde belastingaanslag of voor andere aanslagen uitstel van betaling gekregen wegens betalingsproblemen of uitstel verkregen of vanwege de verrekening met een belastingteruggaaf.
  • Het verzoek betreft niet een voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2021 met een datum van voor 1 november 2021. Deze mag u immers in meerdere termijnen betalen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2022 met een datum van voor 1 november 2022.
  • Er is geen sprake van een aangifteverzuim.

Boete. Komt u in aanmerking voor kort telefonisch uitstel van belasting die u op aangifte moet betalen, dan komt een eventuele in verband met deze aangifte opgelegde betalingsverzuimboete te vervallen. Let op 1. Dit geldt niet voor de motorrijtuigenbelasting. Let op 2. U moet wel invorderingsrente betalen. De periode waarover u invorderingsrente moet betalen, begint op de dag na de uiterste betaaldatum en loopt tot de dag dat het geld bij de Belastingdienst binnen is. Houd dus rekening met een hoger te betalen bedrag.

Niet binnen vier maanden. Verwacht u dat u de openstaande belastingschuld niet binnen vier maanden kunt betalen, dan is het niet verstandig om kort telefonisch uitstel aan te vragen. U krijgt namelijk geen uitstel meer voor aanslagen waarvoor al eerder uitstel van betaling is verleend.

Hoe aanvragen? Kort telefonisch uitstel vraagt u aan bij de BelastingTelefoon: (0800) 05 43 en kunt u pas aanvragen nadat u een (naheffings)aanslag heeft ontvangen. Eerder bellen heeft geen zin.

Langer uitstel nodig?

Heeft u langer uitstel nodig of voldoet u niet aan de voorwaarden voor kort telefonisch uitstel, dan kunt u een betalingsregeling voor maximaal twaalf maanden treffen. Bij het vaststellen van de duur van de betalingsregeling zal de Belastingdienst rekening houden met de omstandigheden, zoals de aard en omvang van de schuld, de liquiditeits- en vermogenspositie en het aangifte- en betalingsgedrag in het verleden. Maar een betalingsregeling zal nooit een looptijd van meer dan twaalf maanden hebben. De periode van twaalf maanden begint te lopen vanaf de laatste betaaldatum van de belastingaanslag waarvoor u de betalingsregeling aanvraagt.

Voorwaarden. Om hiervoor in aanmerking te komen, stelt de Belastingdienst de volgende voorwaarden:

  • u heeft een zekerheidsstelling, zoals een hypotheekrecht, verpanding of een bankgarantie die gelijk is aan de waarde van de schuld. De zekerheid kan ook een (bodem)beslag omvatten;
  • nieuw opkomende fiscale en andere financiële verplichtingen, waarvan de invordering aan de Belastingdienst is opgedragen, voldoet u tijdig.

Formulier. U kunt uitstel van betaling aanvragen met het formulier Verzoek betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie ( https://bit.ly/3zMsu54 ).

Voorkom kosten. Voorkom aanmaningskosten en verstuur het formulier voor de uiterste betaaldatum van de aanslag.

Oorzaak

Geen invloed op? Als u door een oorzaak waar u geen invloed op heeft in tijdelijke liquiditeitsproblemen bent gekomen, kan de Belastingdienst desgevraagd uitstel voor een langere periode verlenen of zonder dat voor het volledige bedrag zekerheid is gesteld. U moet dan aan de hand van een door een derde deskundige opgestelde verklaring aannemelijk maken dat:

  • het gaat om werkelijk bestaande betalingsproblemen;
  • deze betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn;
  • deze betalingsproblemen voor een bepaald tijdstip zullen worden opgelost; en
  • dat er sprake is van een levensvatbare onderneming.
U kunt, indien u voldoet aan de voorwaarden, een tijdelijke aanvullende versoepeling aanvragen. Dit houdt in dat u voor de periode 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022 nog niet hoeft te voldoen aan nieuwe betalingsverplichtingen voor de belastingen waarvoor u reeds eerder bijzonder uitstel van belastingen heeft gekregen. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl