“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Negatieve stand op de kapitaalrekening voorkomen

Kapitaalrekening vennoot

Eigen vermogen. De kapitaalrekening vertegenwoordigt de waarde van het eigen vermogen van een vennoot in een vennootschap onder firma (Vof). Bij de eenmanszaak is er één eigen vermogen, bij een Vof is er sprake van meerdere eigen vermogens. Om dit eigen vermogen te administreren, is er voor iedere vennoot een eigen kapitaalrekening. Op de kapitaalrekening worden privéopnamen en privéstortingen geadministreerd, maar ook het aandeel in de winst of het verlies wordt op de kapitaalrekening bij- of afgeboekt.

Plussen en minnen. Het totale eigen vermogen van de Vof wordt gevormd door de optelsom van de kapitaalrekeningen van alle vennoten.

Let op. Bedenk dat een negatieve kapitaalrekening van één vennoot de omvang van het totale vermogen van de Vof vermindert.

Belang eigen vermogen. Het gezamenlijke eigen vermogen vormt de basis voor het financieren van het bedrijf. Hoe meer eigen vermogen er beschikbaar is, hoe minder er geleend hoeft te worden bij de bank. Tip. Mocht een financiering nodig zijn, dan helpt het als de balans ook een flink eigen vermogen laat zien. Ook potentiële relaties gaan doorgaans liever in zee met een bedrijf met voldoende eigen vermogen.

De rol van de firmaovereenkomst

Een vennoot in een Vof moet voor privéuitgaven, zoals de wekelijkse boodschappen, zijn kapitaalrekening aanspreken. Let op. Als een vennoot in enig jaar meer opneemt dan zijn winstaandeel, dan daalt de stand van de kapitaalrekening. Deze kan hierdoor zelfs negatief worden.

Goede afspraken maken. Het is dus zaak om te voorkomen dat de kapitaalrekening van uw medevennoten (en die van uzelf) negatief wordt. Afspraken tussen vennoten worden gemaakt in de firmaovereenkomst. Om scheve ogen tussen de vennoten onderling te voorkomen, is het belangrijk om goede afspraken te maken over de stand van ieders kapitaalrekening en deze vast te leggen in de firmaovereenkomst. In de praktijk komt het er dus op neer dat de vennoten afspraken moeten maken over de privéonttrekkingen en de privéstortingen.

Wat kunt u zoal afspreken?

Vaste bedragen. Neem in de firmaovereenkomst op dat iedere vennoot als voorschot op zijn winstaandeel maandelijks een vast bedrag mag opnemen voor privéuitgaven. Tip. Deze afspraak functioneert doorgaans het beste als iedere vennoot dit bedrag daadwerkelijk overboekt naar een ‘eigen’ privébankrekening.

Tekorten aanzuiveren. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een vennoot door omstandigheden even rood komt te staan. Spreek af dat een negatief saldo alleen is toegestaan na akkoord van alle vennoten en dat dit negatieve saldo aan het einde van het jaar moet worden aangezuiverd. Let op. Houd strikt de hand aan deze afspraak.

Rente berekenen. Geld lenen is niet gratis. Dit geldt bij de bank, maar zou ook moeten gelden bij een roodstand op de kapitaalrekening. Dit is immers niets anders dan een lening van de Vof aan een vennoot. Tip. Van een voldoende hoog rentepercentage (dat wordt verrekend met ieders winstaandeel) gaat een preventieve werking uit.

Voorkom dat de negatieve kapitaalrekening van een vennoot een molensteen wordt. Spreek af dat een negatieve kapitaalrekening niet is toegestaan en handhaaf deze regel ook daadwerkelijk. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl