“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Navorderingstermijn lang niet altijd vijf jaar

Navorderingsaanslag, wat is dat?

De Belastingdienst kan onder bepaalde voorwaarden een navorderingsaanslag opleggen als de eerder opgelegde belastingaanslag te laag was vastgesteld.

Wanneer inspecteur navorderen? Navordering is mogelijk als er bijvoorbeeld sprake is van een van de volgende gevallen:

  • Een nieuw feit. Het gaat bij een nieuw feit om informatie die de inspecteur ten tijde van het opleggen van de definitieve aanslag niet voor handen had en ook niet voorhanden had kunnen hebben. Let op 1. Indien de inspecteur de aangifte niet goed heeft beoordeeld c.q. afgehandeld, dan is er sprake van een ambtelijk verzuim, bijvoorbeeld omdat de inspecteur een aanslag oplegt zonder de bevindingen van een reeds gestart onderzoek af te wachten. In dit geval kan er niet nagevorderd worden. Let op 2. Er is geen sprake van een nieuw feit bij wijziging in de rechtspraak.
  • Kwader trouw. Als u willens en wetens probeert de boel te flessen, dan heeft de inspecteur geen ‘nieuw feit’ nodig. De inspecteur moet dan wel aantonen dat er sprake is van kwade trouw.
  • Een ‘kenbare fout’. Er is sprake van een kenbare fout als het voor de belastingplichtige duidelijk (kenbaar) is dat er te weinig of geen belasting wordt geheven. Zo is sinds een aantal jaren wettelijk bepaald dat bij fouten, waardoor uw aanslag 30% of meer afwijkt van wat deze had moeten zijn, sowieso ervan wordt uitgegaan dat deze fout voor u duidelijk was. De kenbaarheid wordt hiermee dan verondersteld. De inspecteur kan dan wel navorderen.

Wat is fout? Onder fout wordt verstaan: iedere fout die bij de Belastingdienst optreedt in verband met de aanslagregeling, zoals schrijf-, reken-, overname- en intoetsfouten. Ook fouten die ontstaan door de geautomatiseerde verwerking van de aangiften, kunnen met een navorderingsaanslag worden gecorrigeerd. Let op. Van een automatiseringsfout is geen sprake als de automatisering werkt zoals werd verondersteld, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 17.03.2017 (GHARL:2017:2186) .

Wat kunt u met deze ‘foutenleer’?

Heeft de inspecteur u een definitieve aanslag opgelegd, dan mag u er in beginsel van uitgaan dat hij hierop niet terug kan komen. De inspecteur kan normaliter tot vijf jaar na het ontstaan van de belastingschuld navorderen. Is er echter sprake van een kenbare fout, dan bedraagt de navorderingstermijn twee jaar na het ontstaan van de belastingschuld. Let op. Als u uitstel voor uw aangifte heeft, dan wordt deze periode erbij geteld. Let op. Of de navorderingsaanslag tijdig is opgelegd, bepaalt de datum van de terpostbezorging van het aanslagbiljet.

Nieuw feit?U heeft over 2016 vier maanden uitstel gekregen voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting (IB). Er is een nieuw feit aan het licht gekomen. De navorderingstermijn bedraagt vijf jaar, de aanslag kan u uiterlijk 30 april 2022 (31 december 2016 + vier maanden + vijf jaar) opgelegd worden.

Kenbare fout?U heeft over 2016 vier maanden uitstel gekregen voor de aangifte IB. Er is sprake van een kenbare fout. De navorderingstermijn bedraagt twee jaar en de navorderingsaanslag kan u uiterlijk 30 april 2019 (31 december 2016 + vier maanden + twee jaar) opgelegd worden.

Is er sprake van een kenbare fout, dan bedraagt de navorderingstermijn twee jaar na het ontstaan van de belastingschuld. Was het echter de bedoeling de boel te flessen (kwader trouw), dan is die termijn voor het naheffen drie jaar langer. De uitsteltermijn voor het doen van de aangifte IB komt er altijd nog bij. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl