“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Minder werk door coronacrisis, geen zelfstandigenaftrek?

Zelfstandigenaftrek. Ondernemers waarvan de winst belast wordt in de inkomstenbelasting, kunnen recht hebben op de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrek op de winst van € 7.030. Een belangrijke voorwaarde is dat men minstens 1.225 uur per jaar in de onderneming werkzaam is. Ook geldt dat men minstens de helft van het aantal gewerkte uren in het bedrijf werkzaam is. Deze laatste eis geldt niet voor starters.

Wanneer starter? Starters zijn ondernemers die in een of meer van de voorgaande vijf jaren geen ondernemer waren en in deze vijf jaar maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek hebben toegepast. Starters hoeven dus niet minstens de helft van de gewerkte uren aan hun onderneming te besteden en hebben in 2020 bovendien recht op € 2.123 aan extra zelfstandigenaftrek. Ook geldt alleen voor starters dat de zelfstandigenaftrek meer kan bedragen dan het bedrag van de winst.

Urencriterium. Vanwege de coronacrisis mag u voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 september 2020 ervan uitgaan dat u in die periode ten minste 24 uur per week aan uw onderneming hebt besteed. Ook als u dat, vanwege de coronacrisis, niet werkelijk hebt gedaan. Het totaal op jaarbasis van 1.225 uur blijft gewoon staan.

Winst te laag

De zelfstandigenaftrek komt in mindering op de winst. Maar wat nu als de winst, al dan niet vanwege de coronacrisis, lager is dan de zelfstandigenaftrek of als u verlies lijdt? Tip. In dat geval is er bepaald dat de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek wordt verrekend met de winst van de negen daaropvolgende jaren. Dit kan maximaal tot het bedrag van de winst. De inspecteur stelt het bedrag van de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek bij beschikking vast en vermeldt dit bedrag op het aanslagbiljet. De verrekening gaat op volgorde waarin de zelfstandigenaftrek is ontstaan. Op deze manier is de kans dat zelfstandigenaftrek niet verrekend kan worden zo klein mogelijk gehouden.

Verrekening verplicht. Het verrekenen van niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek is verplicht. Het verrekenen is soms niet aantrekkelijk, bijv. omdat er vanwege de heffingskortingen toch al geen belasting hoeft te worden betaald. Ook in deze gevallen moet de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek worden verrekend met de winsten van de negen eropvolgende jaren. Voorwaarde daarvoor is wel dat de ondernemer in het jaar van verrekening ook recht op de zelfstandigenaftrek moet hebben. Let op. Als u niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verloren laat gaan, doet u zichzelf tekort. Bovendien is er dan sprake van een foute aangifte en kan er een boete worden opgelegd.

Automatische correctie. Onlangs maakte de Belastingdienst bekend dat veel ondernemers zichzelf tekortdeden door niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek niet te verrekenen met winsten in de eropvolgende jaren. Hierdoor viel de winst dus hoger uit. In deze gevallen stuurt de Belastingdienst een brief met daarin het advies de aangifte op dit punt te verbeteren. Het zou in 2018 en 2019 samen zo’n 25.000 ondernemers betreffen. In de meeste gevallen leidt dit dus tot een lager te betalen bedrag aan belasting of krijgt de ondernemer meer belasting terug.

Beschikking. Ook het bedrag van de verrekende, niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek wordt via een beschikking vastgesteld. Dit betekent dat u, wanneer u het niet met de berekening eens bent, hiertegen bezwaar en beroep kunt indienen.

Is uw winst te laag om de volledige zelfstandigenaftrek te kunnen verrekenen, dan kan dit nog met de winst van de negen daaropvolgende jaren. Vergeet dit niet, want het leidt in de meeste gevallen tot minder te betalen belasting. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl