“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Meld uw intentieverklaring (BV) voor 1 oktober

Overstap naar BV interessant? Mogelijk is het vanuit fiscaal oogpunt voor u interessant om uw onderneming om te zetten naar een BV of wenst u deze omzetting om uw privéaansprakelijkheid te beperken. Deze mogelijke omzetting kunt u vastleggen in een intentieverklaring of voorovereenkomst. Hoe werkt dat dan?

Intentieverklaring/voorovereenkomst. U maakt gebruik van een intentieverklaring als u in uw eentje een BV gaat oprichten en u stelt een voorovereenkomst op als u met meerdere personen een BV gaat oprichten. In dit artikel wordt er enkel over de intentieverklaring gesproken, maar hetzelfde geldt voor een voorovereenkomst.

Terugwerkende kracht. Door het tijdig opstellen en laten registreren van een intentieverklaring, verkrijgt u het recht om met terugwerkende kracht uw onderneming in te brengen in een BV. Dit betekent dat de resultaten van uw onderneming vanaf 1 januari (of een andere datum) van het betreffende boekjaar aan de BV toegerekend kunnen worden.

Termijnen. De termijnen die u in de gaten moet houden, zijn bij een ruisende inbreng anders dan bij een fiscaal geruisloze inbreng.

Ruisende inbreng

Direct met de fiscus afrekenen. Een ruisende inbreng heeft tot gevolg dat u uw onderneming inbrengt voor de werkelijke waarde, waardoor u direct moet afrekenen met de Belastingdienst.

Drie maanden terug. Bij deze variant wordt er aan de intentieverklaring een terugwerkende kracht van drie maanden verleend. Dit betekent dat een overgang per 1 januari 2019 niet meer haalbaar is. Voor dit jaar is het enkel nog mogelijk om de omzetting gedurende het jaar plaats te laten vinden. Let op. Daarnaast moet de oprichting van de BV binnen negen maanden na aanvang van het boekjaar van de BV plaatsvinden.

Geruisloze inbreng

Inbreng tegen boekwaarde. Bij een geruisloze inbreng brengt u uw onderneming in tegen de boekwaarde en hoeft u niet direct af te rekenen met de Belastingdienst. Let op. Heeft u een fiscale oudedagsreserve, dan valt deze vrij. Hierover bent u inkomstenbelasting verschuldigd.

Voor 1 oktober a.s. De terugwerkende kracht is in deze situatie negen maanden. Hierdoor is een overgang per 1 januari 2019 nog wel mogelijk. De intentieverklaring moet dan voor 1 oktober 2019 geregistreerd worden. Let op. Verder geldt dat de BV binnen 15 maanden opgericht moet worden, met andere woorden: voor 1 april 2020.

Registreren. De Belastingdienst verleent enkel met terugwerkende kracht als de intentieverklaring met het zogenoemde ‘geleideformulier’ aangetekend aan de Belastingdienst wordt verstuurd.

Toch geen BV? Maar wat als u na het opstellen van de intentieverklaring uw onderneming toch niet meer wilt inbrengen in een BV? Geen probleem, de intentieverklaring verplicht u tot niets. Het geeft u enkel de mogelijkheid om uw onderneming in te brengen in een BV.

Als u voor 1 oktober 2019 een intentieverklaring laat registreren bij de Belastingdienst, is het mogelijk om uw onderneming per 1 januari 2019 geruisloos in te brengen in de BV. U bent dan echter niet verplicht om uw onderneming daadwerkelijk in te brengen in een BV, de keuze is geheel aan u. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl