“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Maximaal voordeel scholingskosten

Een leven lang leren. In onze huidige maatschappij ontkomt men er niet aan om zich te blijven scholen. Niet voor niets zijn ontslagvergoedingen tegenwoordig meer gericht op bij- en omscholen. Dit geldt ook voor u als ondernemer. Maar wat nu met deze kosten? Kunt u deze het beste opnemen in uw onderneming of als persoonsgebonden aftrek (PGA) in uw aangifte inkomstenbelasting?

Hoe zit het met de btw? Voor de heffing van btw maakt dit geen verschil. Cursussen en opleidingen worden in de regel zonder btw gefactureerd, dus u kunt geen voordeel behalen door de kosten zakelijk te boeken. Wat maakt dan wel verschil?

Het doel van de studie of opleiding

Nieuwe kennis. Het is allereerst goed om te kijken naar het doel van de scholing. Als deze bedoeld is om een nieuw leertraject te doorlopen, dan kunt u de kosten hiervan het beste als PGA opvoeren. De kosten van het leren van een nieuw beroep of nieuwe vaardigheden kunnen namelijk niet worden afgetrokken van uw winst uit onderneming.

Vakkennis op peil houden. Daartegenover staat dat de kosten van het onderhouden van uw huidige kennis niet als PGA mogen worden opgevoerd. Dergelijke uitgaven kunt u dus het beste wel als kosten van uw onderneming opvoeren. Het gaat dan om uitgaven om uw huidige kennis op peil te houden en uw huidige werkzaamheden goed te kunnen blijven uitvoeren.

Voorbeeld.Dit onderscheid moet u niet te letterlijk nemen. Dus als een arbeidsjurist tijdens een meerdaagse cursus nieuwe rechtspraak op het gebied van arbeidsrecht bestudeert, is dit geen nieuwe kennis, maar het op peil houden van zijn huidige kwalificaties. Zou hij echter een opleiding gaan volgen voor insolventierecht, dan is er sprake van een nieuw leertraject.

Berekening aftrekpost

Drempel en maximum. Aftrek als PGA heeft drie nadelen ten opzichte van aftrek als ondernemingskosten. Allereerst kent de PGA een drempel van € 250. Verder geldt er voor belastingplichtigen ouder dan 30 jaar veelal een maximumaftrekpost van € 15.000.

Bepaalde kosten. Het derde verschil betreft de in aanmerking te nemen kosten. Als PGA kunt u slechts de volgende kosten meenemen: collegegeld, cursusgeld, lesgeld, examengeld en de kosten van leermiddelen die u volgens de opleiding moet hebben (boeken). Tip. Als ondernemer mag u al deze kosten ook aftrekken. Daarnaast komen ook nog de kosten van studiemiddelen, zoals papier, een printer, schrijfmiddelen en andere materialen voor aftrek in aanmerking. Ook uw reiskosten kunt u zakelijk opvoeren, zij het wel met een maximum van € 1.500 per jaar. Een nadeel is wel dat de MKB-winstvrijstelling ervoor zorgt dat de aftrek van scholingskosten slechts een voordeel van 86% van de gemaakte kosten oplevert. Dit nadeel weegt meestal echter op tegen de voordelen.

Kosten verdelen

Sommige opleidingen zijn zowel bedoeld om bestaande kennis op peil te houden als om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. In dat geval kunt u de kosten naar rato onderbrengen in uw onderneming en als PGA. Let op. Laat deze kosten indien mogelijk afzonderlijk aan u factureren.

Scholingskosten zijn ook in 2019 fiscaal aftrekbaar. Breng de scholingskosten ten laste van de winst als het gaat om het op peil houden van uw vakkennis. Breidt u uw vakkennis uit, trek ze dan privé als scholingskosten af. Let dan wel op de aftrekdrempel van € 250. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl