“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Mag de fiscus afgaan op anonieme tips?

Wat speelt er? De fiscus heeft vergaande controlebevoegdheden. Logisch ook, want uit uw administratie moet de fiscus proberen af te leiden of uw belastingaangiften wel correct zijn. De bevoegdheden van de inspecteur staan opgesomd in de fiscale wetgeving. Daarin is niets terug te vinden over anonieme tips. Een collega van u vroeg zich af of de fiscus hiervan überhaupt wel gebruik mag maken en bracht zijn zaak voor de rechter (ECLI:NL:RBDHA:2019:7392) .

Anonieme tip

Per e-mail. In deze zaak had de fiscus een anonieme e-mail ontvangen. Hierin stond vermeld dat een ondernemer die werkzaam was op het gebied van gevels en kozijnen, de boel fleste. Het betrof de jaren 2013 t/m 2016. De tip resulteerde in een bedrijfsbezoek van de fiscus aan uw collega en aan een van zijn afnemers. Tijdens de hierna ingestelde controles bleek inderdaad dat uw collega niet aan alle fiscale verplichtingen voldeed.

Naheffingen, navorderingen met boete. Uw collega bleek onder meer niet op alle facturen zijn btw-nummer te vermelden. De inspecteur ontdekte bovendien dat het bankrekeningnummer op een aantal facturen afweek van het bij de fiscus bekende nummer. Nader onderzoek bracht aan het licht dat de omzet die via deze facturen werd behaald, buiten de boeken bleef. Het leverde navorderingen inkomstenbelasting en premies Zvw, naheffingen btw plus de nodige boetes op. De hiertegen ingebrachte bezwaren werden afgewezen, waarna de zaak dus voor de rechter kwam.

De rechter. Volgens de rechter is deze gang van zaken toegestaan. Wettelijk bent u namelijk verplicht informatie te verstrekken die voor uw belastingheffing van belang kan zijn. Dat uw collega niet was gewezen op zijn zwijgrecht, deed daar in dit geval niet aan af. De informatie waarop de naheffingen en navorderingen waren gebaseerd, waren namelijk niet gebaseerd op de door de ondernemer afgelegde verklaringen. Het betrof immers informatie die zich in de boeken bevond en dus toegankelijk was voor de fiscus. Al met al vond de rechter dat de werkwijze van de fiscus door de beugel kon en liet de naheffingen, navorderingen en boetes in stand.

Wat kunt u hiermee?

Vergaande controlebevoegdheden. Het verzwijgen van omzet of het werken met ‘zwart’ personeel komt in alle branches voor. Anderzijds heeft de fiscus, zo blijkt ook uit deze zaak, vergaande controlebevoegdheden. U bent verplicht een administratie te voeren, de inspecteur alle gevraagde info te verstrekken en ook moet u toestaan dat hij hiervan kopieën maakt. Dit geldt ook voor wat betreft de belastingheffing van een ander.

Derden. Net zoals in deze zaak wordt bepaalde informatie regelmatig gecheckt bij een derde, om zo te kunnen controleren of de administratie wel klopt. Een omzetfactuur buiten de boeken houden, kan na een bezoek aan uw afnemers zonder veel moeite geverifieerd worden. Zoals ook uit deze zaak blijkt, is uw conculega of een zich gedupeerd voelende ex-werknemer meestal niet te beroerd de fiscus van eventuele malversaties op de hoogte te brengen. Let op. Weet dan dat deze info wordt en ook mag worden gebruikt. Het klinkt clichématig, maar ook hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen als het gaat om creatief boekhouden.

Het ontlopen van uw fiscale verplichtingen kan niet door de beugel, maar is bovendien riskant. Houd er terdege rekening mee dat de fiscus beschikt over tal van controletechnieken en zelfs gebruik kan en zal maken van anonieme tips. De rechter stond dit in genoemde zaak toe, dus wees gewaarschuwd. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl